Alegeri „trucate”, ironii, provocări: Trump revine pe CNN și se comportă ca...Trump

11 Mai 2023
Alegeri „trucate”, ironii, provocări: Trump revine pe CNN și se comportă ca...Trump

Fostul președinte american și-a făcut prima apariție în presă miercuri primindt ovație în picioare când a urcat miercuri seară pe scena  uni "town hall" CNN din New Hampshire. de la fanii sai. Tabăra lui Trump a fost încântată de performanța „fantastică”, democrații critică CNN și spun că emisiunea a fost "un dezastru pro-Trump, scrie Le Figaro

Un Donald Trump combativ și-a reluat jocul favorit miercuri, 10 mai, pentru marea sa revenire pe canalul CNN, candidatul la alegerile din 2024 înmulțind provocările și ironiile, în aplauzele fanilor săi. Acest „town hall”, un mare ritual al politicii americane, a fost prima apariție în presă a fostului președinte american de când a fost găsit responsabil pentru agresiune sexuală de către un tribunal din New York . De asemenea, Donald Trump și-a ironizat acuzatoarea pentru o lungă perioadă de timp, numind-o „nebună.

Schimbul de replici a fost și un exercițiu periculos pentru CNN, unde Donald Trump nu mai apărea într-un astfel de format de la alegerea sa din 2016. Canalul, cu care are o relație conflictuală, a fost acuzat că i-a oferit un megafon în ciuda minciunilor sale pe 2020. alegeri, pierdute în fața lui Joe Biden. Și, miercuri seară, Donald Trump a dat din nou cu pumnul în masă - fără dovezi - că acest buletin de vot a fost „trucat” . Ar trebui să fii „un idiot” ca să nu-l recunoști, a tachinat republicanul. Nici fostul lider, favorit la primarul republican, nu s-a angajat ferm să accepte rezultatul alegerilor prezidențiale din 2024.

Evaziv cu privire la războiul din Ucraina

Alegerea New Hampshire-ului pentru această emisiune „town hall” nu datora nimic întâmplării. Acest stat care se învecinează cu Canada este printre primele care își organizează primarele republicane la începutul anului 2024. O victorie i-ar garanta lui Donald Trump un impuls valoros pentru restul campaniei sale. În fața unui public dedicat cauzei sale și deseori hilar - alegători care intenționează să voteze în primarele republicane - fostul președinte a comentat pe deplin mai multe probleme arzătoare ale știrilor americane. Și a aruncat o piatră în iaz, îndemnându-i pe colegii săi republicani să provoace o incapacitate de plată a datoriei americane, cu excepția cazului în care reduceri bugetare „masive” .

Fostul chiriaș al Casei Albe, cunoscut pentru promisiunea de a construi un „zid” la granița cu Mexicul, a mai prezis că joi, când este așteptat un aflux de migranți din cauza expirării unei măsuri sanitare, va fi o zi ”rușinoasă . De asemenea, a fost extrem de evaziv față de războiul din Ucraina, refuzând să spună concret dacă vrea o victorie pentru Kiev sau Moscova. Cu privire la avort, o problemă pe care republicanii se simt din ce în ce mai incomod, Donald Trump a refuzat din nou să spună dacă va adopta o interdicție națională a avortului.

— Chiar vrei încă patru ani din asta?

El a multiplicat atacurile împotriva succesorului său Joe Biden, posibilul său rival în 2024, asigurând că „pune serios presiune asupra lui” . Președintele democrat a reacționat la finalul schimbului televizat. — Chiar vrei încă patru ani din asta? , a lansat el într-un tweet. „Dacă nu vrei, contribuie la campania noastră ”, a scris președintele-candidatul.

Acest schimb a fost adesea tensionat. „Nu ești o persoană bună”... „Nu știi despre ce vorbești” ... fostul președintea insultat-o în mod repetat pe moderatoarea vedetă în ascensiune al CNN, Kaitlan Collins. Sub președinția sa, miliardarul înmulțise loviturile împotriva presei, și în special a CNN, calificate drept „dușmani ai poporului”. În octombrie anul trecut, fostul președinte a depus chiar o plângere împotriva postului, pe care l-a acuzat că l-a defăimat pentru a-l descuraja să candideze la alegerile din 2024.

„Un dezastru pro-Trump”

Dar într-un univers media foarte competitiv, canalele au nevoie de o emisiune. Invitarea lui Donald Trump, fie că șochează sau distrează, primeste evaluări - CNN a avut unele dintre cele mai bune scoruri sub președinția sa. Alegerea de a reprograma septuagenarul furtunos a fost însă puternic criticată. „Pentru toți cei care, pe Twitter sau în altă parte, au prezis că această emisiune de pe CNN va fi un dezastru pro-Trump, ați avut dreptate”, a denunțat politologul Larry Sabato.

Tabăra lui Trump, pe de altă parte, a fost încântată de performanța „fantastică” a candidatului său. Unul dintre consilierii săi s-a arătat încântat, cu AFP, că Donald Trump a avut ocazia să „vorbească despre programul său” la audiența CNN, lucru pe care nu l-a mai făcut „de mult timp” .

Alte stiri din Externe

Ultima oră