Africa de Sud îi cere lui Putin sa participe prin Zoom la întâlnirea BRICS pentru a evita arestarea

01 Mai 2023
Africa de Sud îi cere lui Putin sa participe prin Zoom la întâlnirea BRICS pentru a evita arestarea

Africa de Sud a transmis un avertisment pentru liderul rus după acuzare pentru crime de război, scrie Sunday Times.

Președintele Putin va fi rugat de Africa de Sud să participe la un summit BRICS prin Zoom și nu în persoană, după ce Pretoria a solicitat consiliere juridică cu privire la obligațiile sale de a-l aresta pe liderul rus care a fost inculpat pentru crime de război de către Curtea Penală Internațională.

Putin a fost invitat să participe la o adunare a șefilor puternicului bloc de cinci economii emergente format din Brazilia, Rusia, India, China și gazdele, Africa de Sud.

Africa de Sud a refuzat să sprijine sancțiunile împotriva Rusiei sau să condamne agresiunea sa din Ucraina. Cu toate acestea, emiterea recentă a unui mandat de arestare pentru Putin de către CPI, care l-a acuzat că a deportat forțat copii ucraineni din teritoriul ocupat de ruși, a lăsat partidul de guvernare al Africii de Sud într-o poziție incomodă în legătură cu întâlnirea de la Johannesburg.

Președintele Ramaphosa a anunțat săptămâna trecută că Congresul său Național African vrea să pună capăt statutului de membru al țării la CPI, o declarație asupra căreia a dat înapoi rapid, dar care reflectă dilema guvernului său.

Consilierea juridică privată obținută de Ministerul de Externe a avertizat că ignorarea mandatului ar încălca obligațiile internaționale ale Africii de Sud și ar încălca propriile legi ale țării. Eșecul Africii de Sud de a-l aresta pe Omar al-Bashir, pe atunci liderul Sudanului, în timpul unei vizite din 2016, a fost ulterior declarat neconstituțional de cei mai înalți judecători ai țării.

„Nu există nicio opțiune de a nu-l aresta pe Putin – dacă vine aici, trebuie să-l arestăm”, a declarat pentru Sunday Times din Africa de Sud un înalt oficial guvernamental care a văzut sfatul juridic. „Singura opțiune pe care o avem este ca el să se conecteze prin Teams sau Zoom de la Moscova.”

Ramaphosa a trimis o delegație la Washington pentru a explica în persoană refuzul țării de a condamna agresiunea Rusiei, ceea ce a dus la solicitări ca Africa de Sud să fie exclusă din acordurile comerciale preferențiale cu statele africane.

Africa de Sud a găzduit recent ministrul de externe al Moscovei și nave de război din Rusia și China pentru exerciții navale comune .

Alte stiri din Externe

Ultima oră