Mă uit atent la puișorii ăștia de om. Câțiva dau semne de obezitate, alții aleargă împiedicat, doar doi-trei sunt mai răsăriți, cu deprinderi pentru performanță. Sunt și ei victimele tehnologizării, prizonierii telefoanelor inteligente și a rețelelor de socializare. Acolo, sigur, zburdă în voie, pe când mingea îi încurcă, îi stingherește. Dar ei sunt inocenți, noi, părinții, i-am mânat pe o potecă înfundată, din dorința noastră bolnavă de a le oferi o viață ușoară.
Pe o latură a gardului împrejmuitor, a înflorit un cireș sălbatic. Este de-o frumusețe păgână pe fundalul clădirilor jerpelite. Aerul miroase a dulceață, a vrajă. Cândva, pe postața aceasta de iarbă, junele Nicolae Ceaușescu, cam necioplit și bâlbâit, se amoreza maladiv de Elena Petrescu, „Regina Muncii”... Povestea se nimerise pe vremea în care proletariatul cerea pâine și dreptate... Azi, proletariatul a dispărut ireversibil, însă avem pâine pe toate drumurile. O bucățică numai este românească, restul provine din Turcia... Cât despre dreptate, „Supuși la ordine. Să trăiți !”...
Marian Nazat (www.mariannazat.ro)
(1 )În foaia de transfer a penitenciarului Braşov, din 1936, Nicolae Ceauşescu este descris astfel: „statura 1m, nasul mic, gura mijlocie, bărbie ovală, faţă ovală, părul blond, atitudine corporală, mijlocie.” (Gândul din 26 ianuarie 2011).
(2) Conform unei chitanțe emise de penitenciarul Brașov, efectele deținutului Nicolae Ceaușescu la mutarea sa la Doftana constau în „Zeghe, Nădragi, Cămăşi, Ismene, Opinci, Bonetă şi Fiare de picioare - 1 pereche.”
Tot de atunci datează şi un raport al gardienilor Mihai Gheorghe, P. Vasile şi Militaru Ilie în care i se aduc la cunoștință condamnatului închisorii următoarele fapte: „În dimineaţa zilei de 20 februarie 1937, pe la orele 8, deţinutul Ceauşescu Nicolae a început să strige cuvinte insultătoare la adresa Dvstră şi pe noi făcându-ne călăi şi bătăuşi spunând că nu ştim ce facem. Iar deţinutul Balog Ion, trecând prin faţa celulei lui şi spunând să nu mai stea la fereastră a început să provoace toată secţia şi să mă insulte cu cuvinte murdare că sunt călău şi nu ştiu ce fac, dând şi co bucată de geam în cap. Vă rog să binevoiţi a lua măsuri şi ai pedepsi fiind cei mai instigatori din secţie. Supuşi la ordine. Să trăiţi.” (Gândul din 26 ianuarie 2011).
(3) Într-un raport al Siguranței din august 1950 se menționa că „În timp ce a fost Deputat, a venit foarte rar în judeţ şi nu a realizat nimic remarcabil. Tatăl său, Andruţa Ceauşescu, a fost primar şi scos ulterior fiind nepregătit politiceşte şi fiind beţiv. Este slab orator şi organizator." (Gândul din 26 ianuarie 2011).