La vremea de criză de acum, când creștinilor le este negată cultura rațională, doi oameni puternici ne dăruiesc în limba română un monument de carte, frumoasă ca o Liturghie de Duminica. Liviu Petrina și Laura Sigarteu Petrina publică la Editura Maritain volumul Dicționarul Savanții Lumii cred în Dumnezeu (2019, 973 pagini). Despre cei doi autori descoperim date în chiar corpusul Dicționarului (p. 973). Laura Petrina Sigarteu (n. 02.12.1940) urmează studii de biologie la Cluj Napoca, unde se califică drept cercetător științific. Lucrează la un laborator specializat în fiziologie vegetală și apoi se specializează și lucrează în domeniul protecției și restaurării cărților. Publică, în calitate de co-autor, o biografie a savantului Nicolae Paulescu și apoi două volume despre artele japoneze: Ikebana - arta aranjării florilor și Arte tradiționale. Ca orice intelectual implicat în viața creștină imediată devine membru-fondator al Asociației de binefacere Casa Gratis Pro Deo. Alături, ca autor al Dicționarului, îl aflăm pe soțul său. Liviu Petrina (n. 02/ 05. 01. 1940), finalizează studiile de filologie la Cluj Napoca, drept diplomatic la București și limbă și civilizație japoneză la Tokio. A pornit prin a lucra ca învățător, apoi redactor, diplomat și translator de limbă japoneză. Implicat politic este și membru în primul Parlament post-comunist (CPUN). Scrie. Trei piese de teatru. Deschide primul curs de civilizație japoneză într-o universitate românească (1969) și publică primul manual de japoneză pentru români (Curs de limbă japoneză. Vorbirea, București, 1970, 136- pg.- editat sub egida Universității București, Facultatea de limbiromanice și clasiceCatedra de limbi orientale). Publică un volum despre Aini- aborigenii Japoniei ( Ainii. Aborigenii Japoniei, Albatros, 1970, 186 pg- o lectură seducătoare a copilăriei mele)și un volum de Memorii (Martor și participant la câteva dinte lucrările politice ale lui Corneliu Coposu, Ed. Maritain, 2016, 152 pg.). Alături de Ioan Alexandru, bunul său prieten, uitatul nostru poet, organizează prima Facultate de Creștinism și Știință din România, fiind și rector-fondator al Universității creștine din Năsăud. Este Președinte al Societății Științifice Jaques Maritain din România. Rămâne implicat în civism activ- este vice-președinte al Forumului Civic Creștin. Implicat în conducerea unor organizații științifice și de caritate.
Oamenii aceștia, sprijiniți pe munca a numeroși colaboratori și consilieri- nominalizați într-un fascinant pomelnic de frățietate-, a numeroși autori de studii sau articole ori pe rugăciunea și încurajarea altora (Gratitudine, pp. IX-X) propun explorarea unui continent de Lumină. Un Exordiu amplu (pp. XVII- XXXIX) – în linia cărților celor minunate de tare demult- ne așează dinaintea axelor cercetării propuse de autori în paginile remarcabile ale Dicționarului. Sunt 30 de puncte de sprijin ale cercetării, enunțând principiile pe care-personal- le-aș așeza drept motto oricărei școli românești. Efortul de a dovedi că știința modernă este de origine creștină ori că oamenii de știință au fost animați de o motivație religioasă, identificarea unei lupte comune pentru știință și religie ori dovedirea că materialismul ateu nu este expresia Științei, identificarea influenței nefaste a unor intelectuali secularizați și dovedirea - cu fragilă grijă – ideii că mai gravă decât ignoranța este „cunoașterea” unor lucruri neadevărate sunt câteva din bornele Exordiului, capitol după care jinduiesc astăzi, mai mult decât oricând, în deschiderea oricărei opere de amploare. După această Uvertură...Simfonia Dicționarului Savanții Lumii Cred în Dumnezeu- Savanții Lumii de la A la Z. Avem la îndemână 2800 de nume. Scurtă prezentare a personalității, domeniul de reprezentare științifică, argumentul poziției sale religioase – sunt liniile descrierii fiecărui personaj decodat pentru noi de autori. O Bibliografie amplă (pp. 933-970) însumează circa 600 de cărți și izvoare, studii și articole care, fără îndoială, nu epuizează subiectul ci ne îndeamnă – așa cum autorii îndeamnă pe descendenții familiile Petrina și Sigarteu, p. 971- să îmbogățim „provocarea” lor.
Dicționarul acesta al Savanților care cred în Dumnezeu- remarcați, nu scrie „au crezut”- este asemeni unei ploi vii deasupra răsadurilor din grădina cunoașterii- școli, familii, biserici, comunități. Efortul remarcabil al celor doi cărturari- în sensul cel mai duhovnicesc al cuvântului acestuia- entuziasmează și ne dovedește, oare a câta oară, că există o tinerețe fără bătrânețe a celui bucuros să afle, să crească, să știe și să sprijine prin ce a aflat pe cei care vin dintr-o tinerețe acrită de sloganele subculturii anticreștine. Bucuria lecturii acestei cărți m-a dus cu gândul la lecția Patericului ori Filocaliei- ca să nu zic al Scripturii. Se reia mereu și mereu, mereu descoperind ceva nou. Sunt cărți fără sfârșit. Un mare gând de mulțumire lui Dumnezeu pentru că a îngăduit astfel de „sisifi” marcați de credință. În Știință și în Hristos Dumnezeu.
preluare tribuna.ro