Pare ciudat, dar antrenamentul din timpul comunismului ar putea să își arate roadele abia acum, pentru unii dintre români, dacă ar adopta ideea. Un italian face bani frumoși stând la coadă pentru altii. O statistică guvernamentală arată că fiecare cetățean din Italia petrece în medie 400 de ore pe an stând la coadă.
Fie că este vorba despre o poștă, bancă sau altă instituție publică, Giovanni Cafaro încasează 10 euro pentru fiecare oră pe care o petrece la coadă. Cine îl plătește?
Evident, oamenii care nu au răbdare sau timp să stea ei înșiși la coadă. El este primul “codista” profesionist din Italia. “Coada de la ghişeu este a ta, dar astăzi devine a mea”, este sloganul italianului.
Firmele din Italia pierd anual 269 de ore de lucru din timpul angajatului, fiindcă acesta trebuie să stea la o coadă. Asta aduce prejudicii statului de aproape 40 de miliarde de euro.
“În Roma se stă cel mai mult la coadă. Indiferent de motiv, nu scapi sub 20 de minute. Instituțiile au și ghișee online, însă aproape nimeni nu le folosește”, susține Cafaro, în presa italiană.
Director de marketing și absolvent al Universității Bocconi din Milano, Cafaro s-a trezit șomer la vârsta de 44 de ani. A încercat să își găsească de lucru, dar a fost refuzat. Ba că e prea bătrân, ba că e supracalificat.
“Oamenii nu au timp, dar eu aveam timp destul. Aici era nevoie de mine. Prietenii m-au criticat, însă mi se pare o alegere bună. Trebuie doar să ai multă răbdare, să fii amabil și să le transmiți oamenilor că pot avea încredere în tine“, a adăugat Cafaro.
A stat la coadă în supermarketuri, pentru un autograf, pentru o adeverință, o consultație la medic și recunoaște că nu ar refuza nimic.
A început cu sume modice negociate cu clientul la telefon, însă presiunile si promovarea sa au făcut statul italian să recunoască oficial meseria de ”codista” și să îi faciliteze un contract cu tariful minim orar de 10 euro.
Mai nou, el a devenit profesor de „codista” și oferă cursuri de formare profesională în domeniu pentru 100 de euro. La începutul lunii martie, 150 de „codista” au obținut diploma care le permite să lucreze în domeniu.
“Birocrația haotică din stat ne oferă destule locuri de stat la coadă. Nu ne luăm unul pâinea altuia. Sunt mândru că pot fi un exemplu pentru alții”, a încheiat el.
Modelul său este copiat și în SUA. Recent s-a deschis o agenție de persoane dispuse să stea la coadă. Doritorii își pot face abonament pentru o astfel de persoană cu 25 de dolari.