Un nou studiu aruncă toate teoriile de până acum în aer: femeile atractive nu sunt avantajate în viața profesională.
Oricat de bine ai fi pregătit și oricâtă experiență ai avea în domeniu, un studiu dat publicității de cotidianul Express arată că aspectul fizic contează mai mult decât ai fi crezut.
“Oamenii cu anumite calități fizice sunt avantajați, chiar dacă la prima vedere ele sunt considerate un dezavantaj. La bărbați contează o voce groasă. Astfel de persoane se află de cele mai multe ori la conducerea unor firme mari. Ei câștigă mai mulți bani și rezistă mai mult timp în funcție”, se arată în studiul amintit.
Este dovedit statistic, însă bărbații care nu au o voce groasă nu trebuie să își facă griji: nu este un criteriu decisiv. Mult mai importantă pare să fie înălțimea.
Bărbatii de peste 1,82 au venituri cu 6% mai mari decât cei obișnuiți. Înălțimea ideală pentru o funcție de conducere este de 1,91. Veniturile bărbaților încep să scadă dincolo de doi metri, excepție fiind sportivii de performanță - handbalist, voleibalist sau baschetbalist.
Un punct interesant al studiului este că bărbații cu chelie au succes mai mare în carieră, fiind apreciați de angajatori. Această teorie este confirmată și de un studiu al Universității Wharton din Pennsylvania.
“Bărbații cu chelie sunt percepuți mai înalți, dominanți și atletici”, scriu autorii studiului.
În cazul doamnelor contează alte aspecte fizice. Conform sursei citate, femeile trebuie să fie scunde pentru a avea succes în carieră, înălțimea optimă fiind cea de 1,60. Un alt aspect important: să fie suple.
Cercetătorii de la Universitatea Potsdam și New York City University au evaluat datele a peste 18.000 de persoane. S-a corelat greutatea fiecărei doamne cu venitul ei lunar. Rezultatul a fost oarecum previzibil: femeile suple câștigă mai mult decât cele cu ușoare probleme de greutate.
Un studiu al Universitatii Ben-Gurion din Israel a analizat cât de mult contează atractivitatea unei femei în succesul profesional. Au fost trimise 5.312 dosare pentru 2.656 de posturi.
Pentru fiecare post a ajuns un dosar cu o poză a unei femei atractive, alta cu poza unei femei cu înfățișare obișnuită și un dosar fără poză.
Surprinzător, dosarele fără poză au avut cel mai mare succes. Acestea au avut o rată de reușită cu 22% mai mare decât cele ale femeilor obișnuite și cu 30% mai mare decât cele ale femeilor atractive.
„Departamentele de resurse umane sunt pline de doamne. Invidia este principalul motiv pentru care acestea nu doresc și se tem de o femeie atractivă în companie, tocmai de aceea le dezavantajează sistematic“, susțin experții. (I.D)