Calendar ortodox 15 noiembrie: Sfinţii Mucenici şi mărturisitori Gurie, Samona şi Aviv

15 Noi 2017 | scris de Luminita Ciobanu
Calendar ortodox 15 noiembrie: Sfinţii Mucenici şi mărturisitori Gurie, Samona şi Aviv

Biserica Ortodoxă îi pomeneşte la 15 noiembrie pe Sfinţii Mucenici şi mărturisitori Gurie, Samona şi Aviv.

Din Sinaxar aflăm că aceştia s-au nevoit în zilele împăratului Diocleţian şi a guvernatorului Antonie. Gurie se trăgea din satul Sargochitia, iar Samona - din Ganad.

“Fiind pârâţi că sfătuiesc pe oameni să nu jertfească la idoli, îndată i-au spânzurat şi pe unul şi pe altul de câte o mânăa, îngreuindu-le picioarele cu pietre, şi au stat spânzuraţi de la al treilea ceas, până la al şaselea. Apoi coborându-i, i-au băgat într-o temniţă întunecoasă, cu picioarele strânse în butuci, şi au zăcut patru luni, chinuiţi de foame şi de sete, în legături.

Apoi scoţându-i iarăşi, au spânzurat pe Sfântul Samona de un picior şi, deznodându-i-se genunchiul l-au spânzurat cu capul în jos, de la al doilea ceas, până la al cincilea. Iar pe Sfântul Gurie, lăsându-l mai mult mort decât viu, l-au scos a doua zi de i-au tăiat capul. Iar Aviv, diacon fiind cu rânduiala, a fost părât în zilele împăratului Liciniu că învaţă în oraşe şi în sate cuvântul Domnului.

De aceea, ţinându-l spânzurat şi bătându-l, l-au adus iarăşi la cercetare şi, neînduplecându-se după voia tiranului, a fost dat focului şi aşa îşi săvârşi mucenicia sa” (Vieţile sfinţilor de peste tot anul).

Tot în această zi se face pomenirea Cuviosului Părinte Paisie de la Mănăstirea Neamţ.

Alte stiri din Calendar

Ultima oră