Politician cu reală vocație, „crescut și călit” în acest spirit încă din vremea când conducea organizația de tineret a PDSR pentru a accede la cele mai înalte funcții în partid și în stat, Victor Ponta, după tot periplul său politic de până acum, a fost şi rămâne un om care nu-şi trădează principiile, un consecvent susţinător al democraţiei şi legilor statului de drept şi un adversar de temut pentru oricare adversar politc ce ar intra în confruntare directă cu el.
Vocația de politician este vizibil reflectată în cariera constantă: președinte al Tineretului Social Democrat (ales în noiembrie 2003), președinte al PSD (ales în februarie 2010), prim-ministru al României (investit în luna mai 2012) și candidat la alegerile prezidențiale din 2 noiembrie și 16 noiembrie 2014, pe care le-a pierdut „la mustață”, mai degrabă din cauza proastei organizări și insuficienței secțiilor de votare din diaspora.
S-a născut la 20 septembrie 1972 și-a absolvit Facultatea de Drept a Universității din București, în 1995. Timp de trei ani, până în 1998, a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 din București, iar, între 1998-2002, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiție.
Intră în politica mare în 2001 la invitația lui Adrian Năstase și devine vicepreședinte, de la jumătatea anului 2003, al Partidului Social Democrat (PSD). În 2004 este deja unul dintre cei mai tineri parlamentari români, deputat PSD de Gorj, iar în septembrie 2006 devine vicepreședinte al Camerei Deputaților.
În februarie 2010 candidează la președinția PSD și este ales ca nou lider al formațiunii. Aliniază PSD la Alianța de Centru-Dreapta, compusă din Partidul Național Liberal și Partidul Conservator, din reuniunea celor trei formațiuni rezultând Uniunea Social-Liberală (USL), înființată la începutul anului 2011. În luna mai 2012, în urma căderii Guvernului Ungureanu (ca rezultat al adoptării moțiunii ce canzură propusă de USL), Victor Ponta a fost investit în funcția de prim-ministru al României și în fruntea guvernului, devenind cel mai tânăr prim-ministru din Europa.
Susținut fiind (conform sondajelor) de o mare masă de cetățeni cu drept de vot, își depune candidatura pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2014. Câștigă detașat primul tur de scrutin, însă pierde în turul doi în fața lui Klaus Iohannis, pe fondul multiplelor proteste de stradă din diferite orașe ale țării și a unei mobilizări importante la vot. Cu toate astea, politicianul Victor Ponta nu și-a spus nici pe departe ultimul cuvânt, în ciuda tuturor evenimentelor prin care a trecut în ultima vreme !
Ca distincții, în anul 2002, președintele Ion Iliescu îl numește cavaler al Ordinului Național „Serviciul Credincios”, iar, în 2004, primește ordinul italian Steaua Solidarității.
Astăzi, omul, politicianul, soțul, părintele Victor Ponta împlinește 46 de ani. Să-i urăm toate cele bune, bucurii, zile frumoase alături de cei dragi și o bună revenire în politica “la vârf” a ţării. La mulți ani, Victor Ponta!