Astăzi este ziua ta - Ilie Balaci

08 Sep 2018 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Ilie Balaci

Unul dintre cei mai buni fotbaliști ai țării (este greu de precizat clar și fără echivoc cine a fost cel mai mare jucător de fotbal român al tuturor timpurilor: el, Dobrin sau Hagi?). „minunea blondă” a oltenilor, driblerul cu inepuizabilă fantezie, jucătorul de care se lipea mingea și era aproape imposibil de deposedat, mijlocașul care făcea cât jumătate din echipă, magicianul Ilie Balaci este și astăzi iubit și salutat pe stradă, ca-n vremea când era alintat „Împăratul” Craiovei și jucătorul de neînlocuit de la națională.

S-a născut la 8 septembrie 1956, la Bistreț, județul Dolj, dar a fost declarat pe 13. Cum pe taică-su îl luase în armată, bunică-sa l-a trimis pe bunică-su la Sfatul Popular să îl declare. Numai că, de bucurie că devenise bunic, ăl bătrân n-a mai ajuns la Sfat, ci s-a oprit la cârciumă să dea de băut. Acasă s-a întors tocmai pe 13 și cu nepotul nedeclarat. De astă dată bunica îl ia de-o aripă și merg împreună să-l declare pe micuțul Ilie. Așa s-a născut Balaci, de Sfântă Mărie Mică, și-a ajuns să fie înregistrat în acte pe 13, de Ziua Pompierilor!

După două luni de la naștere, familia se mută într-o casă închiriată în „țigănia” de la Hanu Roșu din Craiova (și azi țiganii de acolo îi zic „Împăratu”), iar mai apoi, pe când avea 14 ani, se mută în cartierul muncitoresc Craiovița Nouă. Deși fotbalul a fost singura și marea sa pasiune, n-a chiulit niciodată de la școală pentru asta. Pe la 17 ani era deja în echipa de seniori a Universității Craiova, la 17 ani și jumătate devine cel mai tânăr debutant în echipa națională și tot la această vârstă își ia carnet de șofer (cu dispensă de vârstă).

După clasa a VIII-a, admiterea a luat-o la Liceul „Nicolae Bălcescu”, la secția sportivă, dar, cum liceaul avea doar clase de atletism și baschet, a fost exmatriculat și-a fost nevoit să continuie la Liceul Mecanică Auto, la seral. Facultatea a terminat-o la ASE, în București, pe când juca la Dinamo.

Revenind la fotbal, la 18 ani câștigă campionatul cu echipa Universității Craiova, iar la 19 ani era căpitanul echipei. Performanțele ca jucător sunt de invidiat: Campion național: 3 titluri, în 1974, 1980 și 1981; Cupa României: 4 victorii, în 1977, 1978, 1981 și 1983; Fotbalistul nr.1 în România: 2 titluri, în 1981 și 1982; 347 prezențe în Divizia A, 84 goluri; 69 prezențe în echipa națională, 8 goluri; 38 prezențe în cupele europene, 7 goluri. Din păcate, își încheie cariera de fotbalist în urma unei grave accidentări, în februarie 1984, într-un meci de campionat jucat la Baia Mare.

Ca antrenor are performanțe notabile, cucerind trofee importante în Africa și Asia: Cupa Campionilor Africii, Cupa Campionilor Golfului Persic (de două ori), Liga Campionilor Țărilor Arabe (de trei ori), Cupa Cupelor Țărilor Arabe (de trei ori) și Supercupa Asiei. Din luna mai a acestui an, Ilie Balaci s-a retras de la conducerea tehnică a echipei Al-Suwaiq, echipă pe care o antrena din iulie 2017, un urma unor divergenţe cu clubul. În martie 2008, Ilie Balaci a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru participarea la Campionatul European din 1984 și pentru întreaga activitate.

Astăzi, însă, îndrăgitul fost fotbalist împlinește 62 de ani, aproape toți trăiți în lumea fotbalului. Să-i urăm „Prințului din Bănie” multă sănătate, bucurii, ani frumoși pe mai departe, și noi succese în cariera sa de antrenor. La mulți ani, Ilie Balaci!

Alte stiri din Calendar

Ultima oră