Vin scumpirile. Analist: „Vom intra într-o criză economică din care vom ieși destul de greu”

30 Iun 2020
Vin scumpirile. Analist: „Vom intra într-o criză economică din care vom ieși destul de greu”

În următoarele trei luni, managerii companiilor comerciale cred că prețurile vor crește cu circa 23%, reiese dintr-o anchetă a Institutului Național de Statistică (INS). Specialiștii consultați de Europa Liberă îi sfătuiesc pe români ca, pe termen scurt, să renunțe la orice cheltuială nechibzuită.

„Vom intra într-o criză economică profundă, din care vom ieși destul de greu, dincolo de așteptările optimiste ale Guvernului Orban. Ne aflăm într-o zonă în care consumul, prinicpalul motor al economiei, dă rateuri din ce în ce mai puternice”, subliniază, pentru Europa Liberă, Adrian Negrescu, managerul companiei de consultanță Frames.

În acest context, creșterea prețurilor în comerțul cu amânuntul, așa cum reiese și din datele INS, este ușor de anticipat. Adrian Negrescu argumentează că, în contextul economic dificil, românii sunt prudenți și cumpără mai puține produse și servicii, iar, prin urmare, companiile au încasări scăzute, dar și costuri în creștere. Consecința este o creștere a prețurilor.

„Dincolo de estimările oficiale noi ne așteptăm ca în a doua parte a acestui trimestru, să vedem o creștere între 8-10% a prețurilor, în special pentru bunurile de folosință imediată, adică pe tot ce înseamnă consum agricol, bunuri din hipermarketuri, lucruri de zi cu zi pe care noi le cumpărăm. Toate acestea vin și într-o concordanță cu o potențială depreciere a leului”, spune analistul.

Articolul integral, AICI.

Alte stiri din Business

Ultima oră