Submarinul HMS Tutankhamen, cu 71 de suflete la bord, găsit scufundat în largul insulei Tavolara

26 Mai 2016 | scris de Cristi Ionescu
Submarinul HMS Tutankhamen, cu 71 de suflete la bord, găsit scufundat în largul insulei Tavolara

Italianul Massomo Bondone, cunoscut vânător de epave, a anunțat că epava submarinului britanic HMS P311 a fost găsită la o adâncime de 80 de metri, la o distanță de circa 5 mile marine de insula Tavolara din nord-estul Sardiniei. HMS P311 fusese dat dispărut în ianuarie 1943, acum 73 de ani.

Plecat din Scoția în noiembrie 1942, P311 a părăsit apoi Malta, în 28 decembrie, pentru a participa la o acțiune ofensivă aliată împotriva navelor italiene, în largul Sardiniei. După ce a trimis un ultim semnal de poziție, în 31 decembrie 1942, submarinul a dispărut, scufundându-se probabil în noaptea de 1-2 ianuarie 1943, după ce s-a lovit de o mină.

Scafandrul Paolo Pegoraro a afirmat pentru The Telegraph că Bondone poate confirma că este vorba de submarinul P311 datorită celor două "torpile umane" (un fel de minisubmarine controlate de una sau două persoane) fixate la exterior. "Suntem 100% siguri că este P311 fiindcă este singurul cunoscut a avea această particularitate", a afirmat Pegoraro.

Massimo Bondone s-a scufundat la 103 metri ca să exploreze submarinul, epava fiind intactă. Este avariată doar o parte, probabil acolo unde s-a lovit de mină, submarinul rămânând închis ermetic. "Totul sugerează că s-a scufundat cu aer în interior. Prin urmare, membrii echipajului nu au murit înecați, ci din lipsă de oxigen, submarinul transformându-se într-un veritabil sicriu de oțel", apreciază Pagoraro.

Cei 71 de membri ai echipajului se află probabil în interiorul submarinului. Totuși, epava nu va fi deplasată, a anunțat marina britanică. "Epavele sunt scoase la suprafață din rațiuni istorice sau operaționale. Odată ce nava se scufundă, este considerată mormânt de război și, prin urmare, trebuie să rămână acolo unde este", a declarat un purtător de cuvânt al marinei.

HMS P311 este singurul submarin al marinei britanice care nu avea un nume. Odată întors din misiunea care i-a adus pieirea, urma sa fie numit HMS Tutankhamen.

Alte stiri din Bizar

Ultima oră