O grădină zoologică din Danemarca vrea să organizeze o disecţie publică a unui leu care a fost eutanasiat pentru a evita cosangvinizarea. Evenimentul are loc la un an după ce o altă grădină zoologică daneză a ucis o girafă sănătoasă care a fost disecată şi dată leilor să o mănânce în faţa copiilor, incidentul provocând proteste masive în mediul online, scrie Associated Press.
Grădina zoologică Odense, din centrul Danemarcei, a anunţat că leoaica care urmează a fi disecată, era tânără, sănătoasă şi a fost eutanasiată acum 9 luni deoarece avea prea multe feline. Instituţia a arătat că animalul, care a fost ţinut în congelator, va fi disecat joi, în aceeaşi zi în care începe vacanţa de toamnă.
Un reprezentant al grădinii zoologice, Michael Wallberg Soerensen, a spus că Odense Zoo face disecţii publice de 20 de ani, dar nu pentru distracţie, ci în scop educaţional.
"Nu ciopârţim animalele ca să ne distrăm. Credem în împărtăşirea cunoştinţelor", a declarat sâmbătă Wallberg Soerensen, adăugând că scopul acestei disecţii cu public este de a oferi celor prezenţi un contact apropiat cu animalele.
"Este important să nu atribuim animalelor calităţi umane pe care nu le au", a adăugat el.
Evenimentul a atras până acum cîteva proteste, dar în majoritatea cazurilor a fost bine primit, şi asta în ciuda celor petrecute în februarie anul trecut. Atunci, grădina zoologică s-a confruntat cu proteste internaţionale după ce a ucis o girafă sănătoasă de doi ani pe nume Marius prentru a preveni cosangvinizarea. Girafa a fost disecată în faţa unei mulţimi, inclusiv copii, după care a fost dată leilor să o mănânce.
Mulţi danezi au postat pe Facebook comentariii pozitive legate de iniţiativa grădinii zoologice, chiar susţinând ideea că disecţia nu-i va afecta pe copiii prezenţi. Astfel de disecţii au loc frecvent în Danemarca şi adesea şcolarii participă la ele.
Odense Zoo organizează astfel de disecţii o dată sau de două ori pe an şi promovează evenimentul în programul său săptămânal. Nu sunt restricţii privind vârsta participanţilor la aceste disecţii.
Leii în captivitate sunt consideraţi adulţi când au 8 sau 9 luni, a mai spus Wallberg Soerensen, adăugând că animalele sunt ucise pentru a preveni cosangvinizarea.
La scurt timp după ce leul s-a născut, în octombrie 2014, Wallberg Soerensen a început să caute în reţeaua Zoo din Europa un loc în care felina să poată fi trimisă. "Credeţi-mă, eutanasierea este ultima soluţie. Întotdeauna aş prefera să trimit un animal la altă grădină zoologică decât să-l ucid", a mai spus el.
În fiecare an, mii de animale sunt eutanasiate în grădinile zoologice din Europa din motive medicale, lipsa spaţiului sau din raţiuni de conservare. Managerii de grădini zoologice spun că meseria lor este să conserve speciile, nu fiecare animal în parte.
În SUA, grădinile Zoo încearcă evite uciderea animalelor prin folosirea de contraceptive pentru a se asigura că acestea nu se înmulţesc mai mult decât pot găzdui. Şi aceste metode au fost criticate deoarece afectează comportamentul natural al animalelor.
Citiţi mai multe ştiri din Bizar!