Caz rar de dublă eutanasiere. Să moară împreună a fost dorinţa lor cea mai mare

14 Aug 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Caz rar de dublă eutanasiere. Să moară împreună a fost dorinţa lor cea mai mare

A murit unul în brațele celuilalt, după ce au dorit să fie eutanasiaţi împreună. Nicky și Trees Elderhorst, 91 de ani, și-au dat un ultim sărut înainte de a muri casa lor din Didan, în Olanda, în compania familiei și a prietenilor, relatează independent.co.uk.

Nic a suferit un accident vascular cerebral în 2012, care i-a redus foarte mult mobilitatea și i-a provocat dureri constante. De asemenea, sănătatea lui Tree s-a şubrezit, fiindu-i greu să mai aibă grijă de soțul ei. În plus, memoria i-a slăbit și era îngrijorată că nu mai putea să-i ofere soţului său îngrijirile de care avea nevoie.

Deși aveau ajutorul prietenilor, familiei și vecinilor, ei se temeau că dacă unul dintre ei ar fi murit, sănătatea celuilalt s-ar deteriora dacă ar merge într-un azil.

Conform  legislației olandeze actuale, eutanasierea realizată de medici este legală doar în circumstanțe foarte stricte. Pacientul trebuie să dovedească că în cazul său "suferința este insuportabilă și fără speranţe" ceea ce, de obicei, înseamnă o stare medicală gravă.

După accidentul lui Nic, Tree a fost diagnosticată cu demență vasculară - o boală progresivă care atacă abilitățile de memorie, vorbire și de luare a deciziilor. Cuplul a decis să semneze un acord de eutanasiere și a căutat modalităţi prin care  și-ar putea pune capăt zilelor în mod legal.

"Specialistul în geriatrie a stabilit că mama noastră era încă competentă din punct de vedere mental. Cu toate acestea, dacă tatăl nostru ar muri, ea ar putea deveni complet dezorientată, sfârşind într-o casă de îngrijire, ceea ce nu şi-ar dori ", a declarat o fiică a cuplului. "A muri împreună a fost dorința lor cea mai adâncă". a mai spus ea.

În ciuda legalizăriii eutanasiei, cuplul a trebuit să petreacă șase luni cu o clinică "End of Life" unde a fost evaluat separat de două echipe de cadre medicale - inclusiv psihologi și psihoterapeuți, precum și de medici - pentru a reconfirma că vor să moară.

Potrivit presei locale, acest caz este unic. Cuplurile sunt rareori în aceeași stare de sănătate pentru a îndeplini  condițiile de eutanasiere. "Trebuie să fie o coincidență atunci când ambii oameni îndeplinesc în același timp criteriile pentru eutanasiere. Cererile duale sunt, prin urmare, rareori onorate", a declarat Dick Bosscher de la Association of Voluntarily Life Ending.

Olanda caută modalități de a face eutanasia disponibilă pentru orice persoană cu vârsta peste 75 de ani.

 

Alte stiri din Bizar

Ultima oră