Parlamentul ucrainean a adoptat o lege controversată care subordonează Biroul Național Anticorupție (NABU) și Parchetul Special Anticorupție (SAP) procurorului general, un apropiat al președintelui Zelenski. Decizia a stârnit reacții dure în Ucraina și îngrijorări serioase la Bruxelles, unde Comisia Europeană avertizează că această măsură riscă să submineze angajamentul Kievului în lupta împotriva corupției — o condiție esențială pentru aderarea la Uniunea Europeană, scrie European Conservative
Critici din Kiev avertizează că „derapajul antidemocratic” are loc „la vedere”, iar Zelenski riscă să compromită aderarea țării la UE
Parlamentul ucrainean a votat decisiv marți, 22 iulie, pentru plasarea a două agenții anticorupție independente sub autoritatea procurorului general, transformându-le, practic, într-un braț executiv al guvernului, pe care ar trebui, de fapt, să-l supravegheze.
Această măsură „antidemocratică” este puternic criticată pe plan intern și a declanșat imediat alarme la Bruxelles, Comisia Europeană exprimându-și îngrijorarea că această decizie ar putea submina angajamentul Ucrainei de a combate corupția – o condiție esențială pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Noua lege pune capăt independenței Biroului Național Anticorupție al Ucrainei (NABU) și a Procuraturii Speciale Anticorupție (SAP), ambele urmând să fie integrate în cadrul Parchetului General, instituție condusă de un procuror numit politic de președintele Volodimir Zelenski.
„Aceste instituții sunt cruciale pentru agenda de reforme a Ucrainei și trebuie să funcționeze independent pentru a lupta eficient împotriva corupției și a menține încrederea publică”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, fără a amenința însă în mod direct cu suspendarea procedurii de aderare sau a ajutoarelor financiare destinate Ucrainei.
„Uniunea Europeană oferă Ucrainei un sprijin financiar considerabil, condiționat de progrese în transparență, reformă judiciară și guvernanță democratică”, a adăugat acesta. „Aderarea Ucrainei va necesita o capacitate solidă de a combate corupția și de a asigura reziliența instituțională.”
Inițial, proiectul de lege propus de partidul prezidențial „Servitorul Poporului” urmărea să modifice codul penal în contextul anchetelor penale din timpul legii marțiale. Însă prevederile care afectează independența instituțiilor anticorupție au fost introduse ulterior, ca amendamente de ultim moment, sporind controversele.
Cei mai vehemenți critici sunt chiar instituțiile vizate, care acuză administrația Zelenski că subminează statul de drept și pune în pericol parcursul european al Ucrainei. „Infrastructura anticorupție tocmai a fost distrusă de propriii noștri parlamentari”, a declarat directorul NABU, Semen Krîvonos. „Aceasta nu este doar o situație de conflict de interese, ci o amenințare reală pentru integrarea Ucrainei în UE.”
„Această decizie ar putea opri în mod efectiv procesul nostru de aderare la Uniunea Europeană, întrucât lupta eficientă împotriva corupției a fost o condiție esențială”, a avertizat și Tetiana Șevciuk, avocat la Centrul de Acțiune Anticorupție din Ucraina. Potrivit acesteia, măsura este motivată politic, întrucât NABU și SAP au început recent anchetarea unor politicieni, judecători și oficiali de rang înalt, considerați anterior „intangibili”.
Chiar și cele mai importante instituții media din țară, anterior favorabile lui Zelenski, au început să denunțe concentrarea excesivă de putere în mâinile președintelui. „Săptămâna trecută, am publicat un editorial în care avertizam asupra unui derapaj antidemocratic în Ucraina. Astăzi, acest lucru se întâmplă chiar sub ochii noștri”, a declarat Olga Rudenko, redactor-șef al publicației The Kyiv Independent.
Pe măsură ce crește nemulțumirea față de abuzurile de putere ale lui Zelenski în contextul legii marțiale – coroborată cu refuzul acestuia de a negocia un acord de pace cu Rusia – apar tot mai multe semnale că mandatul său s-ar putea apropia de sfârșit.
În urmă cu câteva zile, jurnalistul de investigație distins cu Premiul Pulitzer, Seymour Hersh, a citat surse „bine informate” din Washington care susțin că la Kiev se pregătește o lovitură de palat pentru a-l înlocui pe Zelenski cu generalul Valeri Zalujnîi, fostul comandant-șef al armatei, demis anul trecut de președinte.
„Zelenski se află pe o listă scurtă pentru exil”, a scris Hersh, adăugând că Zalujnîi ar putea fi instalat „în câteva luni”, iar opoziția nu ar aștepta decât un semnal din partea lui Donald Trump. Tabăra pro-Zalujnîi ar fi chiar pregătită să-l înlăture pe Zelenski „cu forța”, considerând că aceasta este singura șansă de a pune capăt războiului și de a evita o escaladare și mai sângeroasă.