FACTURA LA ENERGIE. 30% din consumatorii casnici nu vor beneficia de măsurile de sprijin

23 Mar 2022 | scris de A.V.
FACTURA LA ENERGIE. 30% din consumatorii casnici nu vor beneficia de măsurile de sprijin

Analiștii aproximează că o treime din consumatorii casnici de energie electrică nu vor beneficia de măsurile de sprijin decise de guvern pentru că depășesc plafonul maxim impus, adică 300 de kilowaţi-oră pe lună.

Pe de altă parte, adaugă ei, atât la gaze, cât și la energie politicienii au făcut aceeași greșeală ca în trecut, și anume vor fi sprijiniți în mod egal atât consumatorii casnici cu venituri mici, cât și cei care nu ar avea nevoie de ajutor pentru facturi, relatează Radio România Actualități.

Analiza Asociaţiei Energie Inteligentă arată că 30% din consumatorii casnici depășesc 300 de kilowaţi consum lunar, astfel că nu se vor încadra în cerințele legii.

Aceștia vor achita prețul din contractele de furnizare, prețuri între 1,4 și 4,1 lei pe kilowatt-oră.

Cu alte cuvinte, o casă care consumă 301 kilowaţi-oră va achita pentru energie electrică între 420 și 1.230 de lei pe lună.

Problema ridicată de analiști este faptul că acest sprijin a fost direcționat de guvern nediferențiat, cu alte cuvinte există familii vulnerabile care consumă peste 300 de kilowaţi, deci nu vor beneficia de sprijin, așa cum există persoane cu venituri mari care consumă sub 300 de kilowaţi și care vor primi sprijin.

Pe partea de gaze naturale, sprijinul nu doar că nu ține cont de echitatea socială, dar nici de principii economice. Bugetul de stat va fi afectat în special de cei cu consum mare.

Cu alte cuvinte, cei mai mari beneficiar vor fi cei cu consum mare, bani pe care în final îi plătesc inclusiv cei cu venituri mici. Revenind la energia electrică, teoretic, guvernul și furnizorii au deja datele de consum pentru a aplica plafonarea, pentru că aceasta se face conform consumului lunar din trecut, din 2021. Ulterior, dacă se înregistrează diferențe între consumul din 2021 și cel din 2022, furnizorul va regla acest lucru în martie 2023.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră