Studiu: Părul lung şi barba mare cresc probabilitatea de contaminare cu virusul SARS-CoV-2

25 Sep 2020 | scris de A.V.
Studiu: Părul lung şi barba mare cresc probabilitatea de contaminare cu virusul SARS-CoV-2

Un studiul britanic arată că virusul poate supraviețui și pe părul lung sau pe barbă, iar o persoană se poate contamina mai repede cu SARS-Cov-2 dacă obișnuieşte să atingă suprafeţe şi nu se dezinfectează frecvent.

Un studiu medical din publicaţia britanică The Lancet afirmă că noul coronavirus supravieţuieşte pe suprafeţe din plastic și oţel până la patru zile. Cei care au părul lung sau barba mare trebuie să știe că nu trebuie să se tundă pentru a se proteja.

Studiul susţine că este posibil ca particulele de virus prezente în aer sau în spaţii închise să ajungă în părul lung sau pe barba, iar probabilitatea ca acea peroană să se contamineze în acest mod nu e la fel de mare ca aceea de a lua virusul de pe clanţe, suprafeţe şi tot ce este atins în afara casei.

De aceea este important ca, în spaţiile închise, să fie purtată masca și să se facă frecvent dezinfectarea mâinilor.

Medicul Infecţionist Adrian Marinescu spune că aerosolii reprezintă o modalitate de transmitere a virusului, însă nu la fel de mare ca la contactul cu secretiile respiratorii.

„Ştim bine că mâinile curate ne scapă de virus, dar rezistă şi la nivelul unghiilor şi la nivelul părului, mai ales dacă vorbim de păr lung şi barbă, dar e foarte interesant că riscul mai mare este dacă vorbim de peria de păr, pentru că particulule virale pot să rămână pentru interval destul de lung de timp, altfel spus peria ar trebui curăţată destul de corect. Aceste particule virale pot să rămână într-un interval de timp, la nivelul părului, la nivelul unghiilor”, spune dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist, Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră