Danemarca: un fabricant de înghețată renunță la numele „Eskimo”, considerat jignitor de către indigeni

19 Iul 2020 | scris de I.D.
Danemarca: un fabricant de înghețată renunță la numele „Eskimo”, considerat jignitor de către indigeni

Eskimo (eschimos), înghețata de la Hansens Is va fi numită de acum O’Payo. „După o examinare atentă, am decis să îi dăm înghetatei noastre un nume nou, mai potrivit”, scrie marca daneza pe pagina sa de Facebook, într-un moment în care „cresc dezbaterile publice privind tratamentele discriminante si inegalitățile legate de minorități și popoare indigene”.

Fabricantul de înghețată din Copenhaga explică faptul că nu intenționa să renunțe la acest termen, care a fost respins din ce în ce mai mult începând cu anii ’70 de către cei aproximativ 140.000 de locuitori indigeni din Arctica, scrie Le Parisien.

 

„Dar după dialog și investigații, ne-a fost clar că numele Eskimo le amintește oamenilor de un trecut marcat de umilință și tratament nedrept – pe care nu l-am luat în considerare până acum.”.

Aaja Chemnitz Larsen, unul dintre cei doi deputați care reprezintă Groenlanda în Parlamentul danez, a salutat decizia, amintind că termenul înseamnă „mâncător de carne crudă” – chiar dacă etimologia este obiectul dezbaterii dintre lingviști. „Eschimos are un sens jignitor pentru mulți locuituri ai Groenlandei. Deci, cred că este firesc să se facă acest gest de respect pentru noi”, a declarat ea pentru agenția daneză Ritzau.

Premier Is, un alt producător danez de înghețată, a spus că intenționează să păstreze numele „Kaempe Eskimo” („Eschimos gigant”) pentru batonul de înghețată acoperit cu ciocolată.

Groenlanda, colonie daneză încă din secolul al XVIII-lea și până în 1953, a devenit teritoriu autonom al Danemarcei din 1979 și este populat de aproximativ 55.000 de locuitori, majoritatea inuiți.

Alte stiri din Externe

Ultima oră