Se redeschide Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim

23 Mai 2020 | scris de A.V.
Se redeschide Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim

Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim îşi va redeschide porţile duminică, după două luni de închidere în contextul pandemiei provocate de noul coronavirus, au anunţat sâmbătă responsabilii locului sfânt, relatează agenţia AFP.

"Din motive de securitate şi pentru a se evita riscul unei noi răspândiri a COVID-19, numărul (vizitatorilor) va fi mai întâi limitat la 50 de persoane, iar biserica va fi accesibilă numai celor care nu au de febră sau simptome de infecţie şi care poartă măşti adecvate", au indicat pe site-ul lor autorităţile religioase care gestionează accesul în acest loc sfânt al creştinismului.

"De asemenea, va fi necesară respectarea unei distanţe minime de 2 metri între persoane şi evitarea oricărui act de devotament care ar putea include un contact fizic, precum atingerea şi sărutarea pietrelor, icoanelor, veşmintelor şi personalului bisericii", se precizează în anunţ.

Biserica Sfântului Mormânt a fost închisă la data de 25 martie, cu puţin timp înainte de sărbătorile pascale, în contextul măsurilor fără precedent impuse pentru limitarea răspândirii epidemiei de coronavirus în Israel şi teritoriile palestiniene.

Peste 16.000 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost confirmate oficial în Israel, iar 279 dintre ele au murit. În Cisiordania ocupată, autorităţile palestiniene au înregistrat oficial 368 de pacienţi şi două decese.

Conform tradiţiei creştine, Sfântul Mormânt este locul în care Iisus a fost răstignit şi îngropat. Situl este situat în Ierusalimul de Est, în Oraşul Vechi, ocupat şi anexat de Israel. În fiecare an, biserica este vizitată de milioane de pelerini.

Constatând o încetinire a răspândirii noului coronavirus, autorităţile israeliene au relaxat măsurile de izolare a populaţiei la domiciliu, în speranţa de a reporni progresiv economia ţării. Lăcaşurile de cult au fost autorizate să se redeschidă săptămâna aceasta, însă accesul în acestea este limitat la 50 de persoane.

La Zidul Plângerii, unde accesul credincioşilor a fost restrâns considerabil, măsurile au fost relaxate la începutul lunii mai.

Esplanada Moscheilor din Ierusalim, închisă timp de două luni din cauza pandemiei de coronavirus, se redeschide după Eid al-Fitr, o sărbătoare din acest weekend care marchează sfârşitul Ramadanului, a anunţat marţi Waqf, organizaţia ce administrează lăcaşurile religioase musulmane din Oraşul Sfânt. 

În această perioadă nu sunt grupuri de pelerini străini. Granițele Israelului rămân închise pentru străini, cel puțin până la 15 iunie. 


Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim a fost închisă în luna martie, în urma discuțiilor dintre conducătorii  bisericii și autoritățile israeliene, ca măsură de prevenire a răspândirii coronavirusului, relatează corespondentul Radio România Actualități la Ierusalim, Dragoș Cicîrlan.

Într-o declarație comună a Patriarhului ortodox grec, Teofilos al III-lea, cu lideri ai celorlalte Biserici reprezentate la Ierusalim, și Custodele Locurilor Sfinte, se precizează că inițial vor fi admise în incinta bisericii doar 50 de persoane în același timp.

Bazilica va fi accesibilă numai celor care nu prezintă simptome ale infectării cu noul coronavirus. Distanța trebuie să fie de doi metri, iar vizitatorii sunt obligați să poarte măști de protecție.

Nu au voie să atingă sau să sărute pietrele. Custodia Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim este împărțită astăzi de Biserica Ortodoxă Greacă, Biserica Romano-Catolică, Biserica Armeană și alte Biserici

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră