Studiu: Posibil tratament împotriva coronavirusului pe baza răspunsului sistemului imunitar

23 Mai 2020 | scris de A.A.
Studiu: Posibil tratament împotriva coronavirusului pe baza răspunsului sistemului imunitar

Cercetătorii britanici au demarat testele pentru un potențial tratament care ar putea preveni dezvoltatea unor forme severe în urma infectării cu noul coronavirus, relatează BBC News.

Aceștia au descoperit că cei care au dezvoltat forme extrem de severe ale bolii aveau un număr foarte mic de celule imune denumite celule-T. Acestea sunt responsabile cu eliminarea oricăror infecții din organismul uman.

Studiul clinic va evalua posibilitatea ca medicamentul denumit Interleukina 7 ce are ca beneficii creșterea numărului limfocitelor T ce ar putea ajuta la vindecarea pacienților.

Cercetătorii de la InstitutulFrancis Crick, King College din Londra și cei de la Spitalul Guy's and St Thomas' și-au unit cunoștințele pentru a efectua acest studiu.

Au studiat celulele imune prezente în probele de sânge a peste 60 de pacienți COVID și au observat o prăbușire a numărului de celule T.

”Aceste celule par că se luptă să ne protejeze, dar se pare că acest virus pur și simplu le distruge deoarece numărul lor scade în mod dramatic. Dacă într-o picătură de sânge de aproximativ 0,001 ml un adult sănătos ar avea între 2000 și 4000 de celule T, pacienții diagnosticați cu coronavirus rămân cu un număr extraordinar de  mic între 200 si 1,200 de limfocite T”, a declarat profesorul Adrian Hayday din Institutul Crick.

Cercetătorii sun optimiști deoarece în urma celor descoperite, pacienții ar putea să fie testați rapid pe baza unor probe de sânge din deget, iar în urma numărului de celule T găsit, doctorii ar putea stabili care dintre pacienți ar urma să dezvolte o formă severă a bolii.

De asemenea își pun speranțele într-un posibil tratament care ar duce la creșterea rapidă a numărului acestor limfocite și astfel oamenii, prin sistemul imunitar, ar putea lupta cu boala.

Manu Shankar-Hari, doctor în cadrul Spitalului Guy's and St Thomas' a observat că aproximativ 70% din pacienții internați la terapie intensivă au între 400-800 de limfocite T per microlitru. Atunci când încep să-și revină, numărul celulelor crește rapid.

Tratamentul cu Interleukină 7 a fost deja supus testelor pe un grup de pacienți cu forme severe de septicemie, iar rezultatele au demonstrat creșterea numărului de celule 7.

În cazul studiului pe pacienții COVID, acest medicament ar fi administrat celor care prezintă o formă foarte severă pentru mai mult de 3 zile.

”Sperăm ca prin creșterea numărului celulelor să reușim să oprim evoluția infecției virale. Ca medic ATI ce trebuie să trateze pacienții grav bolnavi, mă confrunt cu lipsa unui tratament adecvat pentru această nouă boală. Acest tratament, dacă are rezultate pozitive, va fi o adevărată minune pentru toți doctorii care se văd nevoiți să lupte cu forme severe ale coronavirusului.”, adaugă Shankar-Hari.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră