Români, victime ale sclaviei moderne la spălătoriile de maşini din Marea Britanie

20 Iul 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Români, victime ale sclaviei moderne la spălătoriile de maşini din Marea Britanie

Nu este pentru prima oară când prestigioasa agenţie de presă Reuters se implică în relatarea unei situaţii îngrjorătoare în Marea Britanie: sclavia modernă. În ultimul an, Reuters a publicat mai multe informaţii referitoare la fenomenul care îi are ca victime în majoritate pe români. Dar şi alte mijloace de informare în masă au scris şi relatat despre acelaşi lucru.

Sclavia modernă practicată la spălătoriile de maşini din Marea Britanie reprezintă principalul motiv de preocupare al celor care sună la linia antisclavie din această ţară, relatează Reuters înr-un nou material pe această temă. Aceste apeluri au dus la 400 de sesizări către poliţie şi autorităţile locale, a şasea parte dintre cele 2.170 de presupuse victime fiind români, a constatat organizaţia antitrafic Unseen, potrivit sursei citate.

Potrivit unui raport al organizaţiei, în total circa un sfert dintre potenţialele victime ale sclaviei anunţate la linia telefonică specială provin de la spălătorii de maşini, care depăşesc astfel şantierele, saloanele de manichiură şi fermele.

Se crede că mii de lucrători de la spălătoriile de maşini din Marea Britanie sunt sclavi, fiind în majoritate bărbaţi atraşi din Europa de Est, îndatoraţi, forţaţi să muncească în condiţii lipsite de securitate, lăsaţi fără documente şi supuşi la ameninţări, abuzuri şi violenţă.

Prin campanii ale poliţiei şi organizaţiilor de caritate, dar şi printr-o nouă aplicaţie de telefonie mobilă, şoferii sunt încurajaţi să anunţe dacă au suspiciuni, iar în aprilie a fost lansată o anchetă parlamentară privind acest fenomen.

"Raportul subliniază importanţa crucială ca toată lumea să poată recunoaşte semnele sclaviei şi exploatării şi să fie dispusă să le raporteze", a subliniat Andrew Wallis, director al Unseen din octombrie 2016. "Dacă mergeţi la o spălătorie de maşini şi cei care vă spală maşina nu poartă echipament de protecţie, dacă oamenii de acolo par retraşi, nu vor să ia bani şi dacă preţul e prea mic, toate acestea ar trebui să tragă un semnal de alarmă", a explicat Wallis.

"Spălătoriile auto sunt cunoscute drept cea mai mare industrie în care are loc exploatarea forţei de muncă", a declarat Adam Thompson, de la departamentul de sclavie umană al National Crime Agency.

"Este important ca publicul să poată identifica semnele sclaviei moderne, atunci când face alegeri în privinţa curăţeniei din automobile", a mai spus acesta pentru Reuters.

Marea Britanie este considerată lider internaţional în combaterea sclaviei moderne, după ce a adoptat în 2015 o lege în acest sens cu câteva luni înainte ca Naţiunile Unite să adopte obiectivul de a se pune capăt muncii forţate şi sclaviei până în 2030. 

 

 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Externe

Ultima oră