STUDIU ALARMANT. Piloții și însoțitorii de zbor prezintă un risc mare de a se îmbolnăvi de cancer

26 Iun 2018 | scris de Marina Constantinoiu
STUDIU ALARMANT. Piloții și însoțitorii de zbor prezintă un risc mare de a se îmbolnăvi de cancer

Pentru mulți, să devii pilot sau însoțitor de zbor este meseria de vis. Să îți petreci zilele de muncă în aer, la înălțime, sfidând pericolele în fiecare clipă.

Oamenii de știință au observat însă, de-a lungul anilor, că atât piloții, cât și însoțitorii de bord, sunt expuși unui risc mai mare de a face anumite tipuri de cancer decât restul populației. Mai multe studii efectuate în ultimii 15 ani întăresc această idee. Cancerul de sân și cel de piele sunt printre cele mai agresive în cazul personalului navigant.

Un studiu recent, realizat pe un eșantion de peste 5.000 de membri ai echipajelor de zbor, vine cu informații și mai îngrijorătoare. Studiul arată că însoțitorii de zbor  sunt mai expuşi în faţa riscului de a dezvolta forme severe de cancer în comparaţie cu restul populaţiei, scrie The Independent.

După ce au eliminat criteriul vârstei, autorii studiului au descoperit o prevalenţă mai mare în rândul însoţitorilor de bord pentru fiecare tip de cancer analizat în cadrul acestei cercetări, în raport cu valorile medii înregistrate în rândul populaţiei generale.

Printre acestea se află cancerul mamar (3,4% la însoţitori de bord faţă de 2,3% pentru populaţia generală), cancerul uterin (0,15% în comparaţie cu 0,13%), cancerul cervical (1,0% în comparaţie cu 0,7%), cancerul gastrointestinal (0,47% în comparaţie cu 0,27%) şi cancerul tiroidian (0,67% în comparaţie cu 0,56%).

Oamenii de ştiinţă spun că descoperirea lor, inclusiv primele rezultate care atestă o rată sporită de cancer de piele non-melanom, sunt deosebit de îngrijorătoare, ţinând cont de starea de sănătate relativ bună a însoţitorilor de bord care au participat la acest studiu.

Irina Mordukhovich, coautoare a studiului, publicat în revista Environmental Health, şi profesor la Harvard TH Chan School of Public Health, a declarat: "Studiul nostru este unul dintre cele mai ample şi mai cuprinzătoare realizate până acum despre cancerul din rândul însoţitorilor de bord, iar noi am analizat profilul unei varietăţi largi de cancere".

"În concordanţă cu studiile anterioare, am putut să raportăm o prevalenţă mai mare a cancerului mamar, a melanomului şi a cancerului de piele non-melanom în rândul însoţitorilor de bord în comparaţie cu populaţia generală. Sunt rezultate şocante, ţinând cont de numărul redus de persoane supraponderale şi de fumători din această profesie", a adăugat ea.

Însoţitorii de bord sunt în mod constant expuşi la mai multe tipuri cunoscute şi probabile de agenţi cancerigeni atunci când lucrează la bordul avioanelor, inclusiv la radiaţia de altitudine, perturbarea ritmului circadian, ce determină modificări ale tiparelor sociale, şi calitatea slabă a aerului din aeronave.

Mulţi dintre însoţitorii de bord erau în trecut expuşi şi la fumul provenind de la ţigarete, în calitate de fumători pasivi, înainte ca fumatul să fie interzis la bordul aeronavelor.

Autorii studiului au descoperit o asociere între fiecare perioadă de cinci ani lucrată în această profesie şi cancerul de piele non-melanom la femei.

Meseria de însoţitor de bord nu pare să fie asociată cu cancerul mamar, cancerul tiroidian şi melanomul dacă se ţine cont de prevalenţa acestor boli în rândul tuturor femeilor, însă a fost asociat cu un risc mai mare de cancer mamar la femeile care nu au avut copii şi la femeile care au avut mai mult de trei copii, au precizat autorii cercetării.

Orice fost sau actual însoţitor de bord a fost eligibil pentru a participa la acest studiu, iar cei mai mulţi dintre voluntari (91%) sunt angajaţi aflaţi încă în activitate.

Studiul, realizat pe 5.366 de însoţitori de zbor, care lucrează pentru companii americane ce deservesc destinaţii interne şi internaţionale, nu a examinat însă impactul pe care călătoriile frecvente cu avionul îl au asupra pasagerilor.

Autorii cercetării spun că rezultatele sugerează necesitatea unor eforturi suplimentare pentru a minimaliza riscul de cancer în rândul însoţitorilor de zbor, inclusiv prin monitorizarea radiaţiei şi prin organizarea unor controale medicale periodice.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră