Premieră: Au fost cultivate ovule umane în laborator

09 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Premieră: Au fost cultivate ovule umane în laborator

Pentru prima dată, ovulele umane au fost cultivate într-un laborator ceea ce ar putea salva fertilitatea fetiţelor care fac tratamente împotriva cancerului, spun cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh, Scoţia.

Deoarece chimioterapia și radioterapia dau sterilitate, femeile își pot congela ovulele înainte de tratament, conform BBC. Ceea ce nu este posibil în cazul fetiţelor cu cancer. Fetele se nasc cu ovule imature în ovare, care se pot dezvolta pe deplin numai după pubertate.

Cealaltă opțiune pentru femeile tinere este congelarea țesutului ovarian înainte de tratament. La maturitate, dacă pacientul dorește să aibă copii, ţesutul este reimplantat. Cultivarea ovulelor în laborator este considerată o opțiune mai sigură.

După decenii de cercetări, oamenii de știință pot acum să cultive ovule până la maturitate în afara ovarului, se arată în studiu. Stuart Lavery, un consultant ginecolog la Spitalul Hammersmith, a declarat pentru BBC că lucrarea cercetătorilor scoţieni dă speranţă pacienţilor.

Urmatorul pas este fertilizarea ovulului cultivat în laborator pentru crearea unui embrion care să facă obiectul unor cercetări ulterioare, dar oamenii de ştiinţă au nevoie de un partner şi de obţinerea licenţei.

Cum au procedat

Pentru cultivarea ovulelor, echipa a început cu mici bucăţi de ţesut ovarian, recoltate de la 10 voluntari de sex feminin în timpul operaţiei de cezariană.

Echipa a căutat apoi ceea ce se numește "foliculi primordiali" - mici structuri, fiecare având potențialul de a elibera un ovul. Femeile se nasc cu toţi foliculii pe care i-ar putea avea pe durata vieţii. Cei mai mulţi foliculi rămân inactivi în timpul vieții, dar unii încep să crească pentru a elibera la ovulație un ovul.

"Pot sta acolo timp de 40 de ani înainte de a începe să crească", spune Evelyn Telfer de la Universitatea Edinburgh, conducătorul studiului, conform New Scientist.

Foliculii primordiali sunt apoi plasaţi într-un lichid bogat în nutrienți, unde încep să crească. Nu există nici un ingredient special care să stimuleze creșterea, spune Telfer. Ea crede că tăierea ovarului este suficientă pentru a activa dezvoltarea ovulelor.

Telfer și colegii ei au scos apoi ovulele din fiecare folicul și s-au concentrat pe creşterea lor până la o dimensiune precum cea din momentul ovulației.

Din cei 310 de foliculi primordiali, 87 au supraviețuit etapei inițiale a experimentului. Din aceştia, echipa a reușit să obțină 32 de ovule complet mature. Întregul proces a durat  21- 22 de zile.

Alte stiri din Life style

Ultima oră