Vinieta Oxigen, abrogată

24 Mar 2020 | scris de A.A.
Vinieta Oxigen, abrogată

La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, Consiliul General al Municipiului București a aprobat proiectul de hotărâre privind abrogarea HCGMB nr. 539/2019 privind măsuri concrete de îmbunătățire a calității aerului în Municipiul București, ce prevedea introducerea vinietei ecologice și restricții în zona centrală ZACA – cea mai afectată de poluare, pentru autoturismele intens poluante: non euro, euro 1, Euro 2 și Euro 3.

Primarul General, Gabriela Firea: ”Am inițiat acel proiect pentru a veni în sprijinul și completarea măsurilor luate de Primăria Capitalei pentru a îmbunătăți calitatea aerului.

În timpul dezbaterii publice privind introducerea vinietei ecologice, cei mai mulți dintre bucureșteni nu s-au opus măsurilor.

Cu toate acestea, după intrarea în vigoare a actului normativ, respectiv data de 01 ianuarie, au apărut foarte mulți contestatari ai proiectului, iar unii dintre aceștia au depus plângeri prealabile, solicitând în instanță anularea hotărârii pentru introducerea măsurii antipoluare.

Prin urmare, am realizat – la acel moment - o consultare publică, iar 85% dintre respondenți au susținut anularea restricțiilor de circulație și a vinietei. De asemenea, au fost înregistrate și 441 de plângeri prealabile formulate de cetățeni sau organizații, care cer în instanță anularea hotărârii privind introducerea vinietei.

Întrucât nu cred în reușita unui act normativ care nu are susținerea celor care ar trebui să îl respecte, propun retragerea lui. Nu abandonăm proiectul Oxigen în sine, continuăm cu o mulțime de alte măsuri – unele sunt deja începute, altele în plan – altele au avut etape pilot și dorim extinderea lor, pentru că au înregistrat succes, așadar lucrăm la acest capitol în continuare - pe mai multe planuri. Este doar o bătălie pe care va trebui, poate, să o regândim, războiul cu poluarea continua”.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră