O aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar astăzi, la ora 20.03, a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei.
Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării Naționale.
Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50.
Nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului și a aeronavei.
Au fost declanșate de urgență operațiunile de căutare-salvare.
Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă.
UPDATE
Sunt martori, citați de Digi 24, care afirmă că în apropiere de Cogealac s-ar fi prăbușit avionul și că acolo ar fi avut loc și un incendiu.
Digi24 amintește că, în astfel de situații, până se stabilesc cauzele prăbușirii, avioanele de acest tip sunt ținute la sol pe perioada anchetei.
Nu sunt date în acest moment despre starea pilotului.
Secția Regională de Poliție Transporturi Constanța CT a fost informată despre faptul că două aeronave MIG au decolat de pe Aeroportul M. Kogălniceanu, pierzându-se legătura cu unul dintre avioane. IPJ CT a fost sesizat de participanți la trafic cu privire la faptul că au observat o explozie pe câmp, între localitățile Cogealac și Săcele, relatează și antena3.ro.
Pompierii constănțeni au fost solicitați după ce s-a observat o explozie în câmp în zona Gura Dobrogei, județul Constanța.
Din primele informații ar fi vorba chiar despre MiG-ul căzut.
UPDATE
Și elicopterul care a plecat în căutarea avionului MiG 21 LanceR ar fi dispărut de pe radar și a pierdut legătura cu turnul de control.
Pilotul primise ordin să se întoarcă din misiunea de căutare, după ce raportase condiții meteo nefavorabile, în zona Gura Dobrogei, la aproape 11 km de aerodrom.
Nu se cunoaște starea ehipajului sau a aeronavei.
Există o a doua misiune de căutare, care a pornit în căutarea primului elicopter.
UPDATE
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a confirmat pentru ZIUA de Constanța că toți cei cinci militari (din elicopter) au decedat.
Purtătorul de cuvânt al MApN Constantin Spînu a declarat, în direct, la Digi 24, că epava elicopterului IAR Puma a fost găsită, confirmând decesul tuturor militarilor de la bord.
UPDATE
Numărul victimelor tragediei aviatice din seara zilei de miercuri este mai mare decât s-a spus inițial. Este vorba despre ȘAPTE morți în urma prăbușirii elicopterului IAR Puma, nu cinci, cum s-a anunțat oficial.
UPDATE – MApN: Date despre militarii căzuți la datorie în urma prăbușirii elicopterului IAR 330 – Puma
În catastrofa aviatică de miercuri, 2 martie, în care a fost implicat elicopterul IAR 330-Puma, şi-au pierdut viaţa șapte militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicați inițial, urcaseră la bord și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române.
Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.
Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.
Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993, în vârstă de 52 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.
Caporal cls. a III-a Lateș Cătălin, operator căutare-salvare, 29 de ani, angajat din 2012, căsătorit, doi copii.
Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 43 de ani, angajat din 2002, căsătorit, un copil.
Maistru militar cls. I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.
Maistru militar cls. a II-a Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005, tatăl a doi copii.
Reamintim că elicopterul militar tip IAR 330 – Puma al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu decolase de urgență în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR.
Elicopterul a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 20.44 şi s-a prăbuşit în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța, la aproximativ 11 km de aerodrom.
Operațiunile de căutare–salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR sunt încă în desfășurare.
Ministrul Apărării Naţionale și șeful Statului Major al Apărării îşi exprimă profundul regret pentru tragicul eveniment şi sunt alături de familiile militarilor decedați.
Joi, 3 martie, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru militarii căzuți la datorie.