Turda, pe lista finaliștilor la premiile de mobilitate urbană durabilă

02 Mar 2018 | scris de Istvan Deak
Turda, pe lista finaliștilor la premiile de mobilitate urbană durabilă Galerie foto (2)

Turda este una dintre cele trei localități aflate pe lista finaliștilor pentru premiile în domeniul planificării mobilității urbane durabile (SUMP – Sustainble Urban Mobility Planning – Awards), distincție acordată pentru performanțe deosebite în respectivul domeniu, se arată într-un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.

Juriul a apreciat pozitiv viziunea clară și inspirată, precum și strategia de finanțare bine structurată, propuse de orașul românesc. Celelalte două finaliste sunt zona metropolitană Manchester (Marea Britanie) și Milano (Italia). Anunțul a fost făcut de Comisia Europeană marți, 27 februarie.

Alături de premiile SUMP, au fost anunțate și premiile Săptămânii europene a mobilității, ce oferă recunoaștere autorităților locale ce au depus eforturi semnificative în promovarea mobilității urbane durabile. Localitățile de pe lista finaliștilor sunt: Granada (Spania), Praga (Cehia) și Viena (Austria).

Şi pentru localităţi cu mai puţin de 50.000 de locuitori

Pentru prima dată în competiție a fost inclusă și o categorie ce se adresează localităților cu mai puțin de 50.000 de locuitori, iar localitățile finaliste sunt: Igumenitsa (Grecia), Lindau (Germania) și Tivat (Muntenegru).

Toate localitățile nominalizate au fost selectate de un juriu independent, format din experți în domeniul mobilității și transporturilor. Cele trei orașe câștigătoare vor fi anunțate în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Bruxelles în data de 21 martie 2018. Premiile vor fi oferite de comisarul european Violeta Bulc și de directorul general pentru mediu Daniel Callega.

Context

Săptămâna europeană a mobilității (SEM) are loc anual în perioada 16-22 septembrie, oferind orașelor ocazia de a testa modalități alternative de transport durabil. Prin promovarea alegerii unor astfel de modalități de către cetățeni, se reduce volumul de emisii de carbon, se îmbunătățește calitatea aerului, iar zonele urbane devin locuri mai plăcute pentru viață și muncă.

Ediția 2017 SEM a înregistrat un succes record, peste 2.500 de orașe luând parte la ea.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră