Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a transmis miercuri prim-ministrului Viorica Dăncilă, în contextul întrevederii avute la Bruxelles, că are "multă încredere în sistemul judiciar din România" şi că nu este "neapărat foarte îngrijorat" de situaţia din ţara noastră, relatează trimisul special al AGERPRES la Bruxelles.
Președintele Comisiei Europene a remarcat că Viorica Dăncilă este al cincilea premier român cu care se întâlnește de la începutul mandatului său și și-a exprimat speranța că "acest ciclu se va opri".
Juncker a afirmat că a discutat cu şefa Guvernului de la Bucureşti "la modul foarte amical" şi i-a transmis că "ar trebui ca în anumite zone din România să nu se dea impresia că statul de drept, în anumite elemente componente ale acestuia, ar putea să fie pus sub semnul ameninţării".
La rândul său, premierul Dăncilă a subliniat că şi ea crede "în libertatea justiţiei, în statul de drept, în faptul că trebuie luptat împotriva corupţiei".
Locul României este clar în spaţiul Schengen, a declarat miercuri, la Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-o conferinţă de presă comună cu prim-ministrul Viorica Dăncilă.
Juncker a subliniat că, anul viitor, prin faptul că va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, România are o responsabilitate "foarte mare".
El a precizat că a discutat cu şefa Executivului de la Bucureşti despre perspectiva preşedinţiei române a Consiliului UE, în primul semestru din 2019, şi a menţionat, în context, Summitul post-Brexit de la Sibiu.
"Ar trebui să putem să determinăm liniile cele mai importante ale perspectivelor financiare", a declarat el, adăugând că "responsabilitatea viitoarei preşedinţii române e foarte mare aici, în această perspectivă".
"Sunt convins că Mecanismul de Cooperare şi Verificare cu privire la Bulgaria şi la România ar trebui ridicat, deci să fie terminat înainte de sfârşitul mandatului acestei Comisii", a punctat Jean-Claude Juncker.
Vizita Vioricăi Dăncilă a venit într-un moment în care liderii europeni au griji mai importante. Ieri, Juncker l-a numit pe directorul său de cabinet, germanul Martin Selmayr, în postul de secretar general al Comisiei Europene, funcția cu cel mai înalt rang în cadrul administrației instituției.
Promovarea neașteptată a lui Selmayr a stârnit nemulțumire printre oficialii europeni, care consideră că Germania are prea multă influență în deciziile care se iau la Bruxelles.