Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a recomandat României să nu facă paşi înapoi, pentru că se află aproape de linia de finish.
Prim-vicepreşedintele Comisiei a declarat că verificarea magistraților trebuie realizată de către magistrați, nu de către politicieni.
Răspunsul oficialului european a venit după o întrebare din partea presei privind propunerea ministrului Justiției Tudorel Toader de revocare din funcție a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.
„Separarea puterilor nu e o problemă în România, a fost clădit un sistem judiciar foarte puternic şi cred că românii pot fi mândri. Atacurile la adresa justiţiei, în presă şi în dezbateri, riscă să creeze impresia în rândul opiniei publice că e o problemă cu justiţia. Opinia Comisiei este aceea că nu este o problemă. Sigur, pot exista îmbunătăţiri”, a declarat oficialul european responsabil cu portofoliul bunei reglementări și a statului de drept.
De asemenea, întrebat cum vede propunerea ministrului Justiţiei de revocare a şefei DNA, el a spus că verificarea magistraţilor trebuie făcută de magistraţi, nu de către politicieni.
„După cum le-am spus preşedinţilor celor două Camere, premierului, convingerea mea e că activitatea de a verifica magistraţii trebuie făcută de magistraţi. Toţi oamenii greşesc uneori, la fel se întâmplă şi în justiţie. Dacă sunt magistrați care fac greşeli, trebuie verificaţi, dar nu de politicieni sau de oameni din Guvern, ci de sistemul judiciar, este un principiu important ce ţine de separarea puterilor în stat. Sistemul judiciar trebuie verificat de sistemul judiciar”, a declarat el.
Întrebat dacă a citit raportul ministrului Justiţiei şi dacă a condiţionat ridicarea MCV de menţinerea în funcţie a şefei DNA, Timmermans a spus: „Voi foarte precaut în răspuns, pentru că nu vreau să existe neînţelegeri. Am fost informat cu privire la raport, l-am văzut dar nu sunt judecător în această chestiune, nu e treaba mea să spun dacă sunt afirmaţii corecte sau greşite, dar dacă există acuzaţii la adresa unui magistrat, atunci ar trebui să existe o structură din interiorul sistemului judiciar care să cerceteze acea problemă. Eu nu cred că Ministerul Justiţiei ar trebui să facă acest lucru sau vreun alt politician, pentru că, până la urmă, puterile în stat trebuie separate aşa cum este peste tot. Sperăm că sfaturile noastre vor duce la îmbunătăţiri ale legilor”, a punctat Timmermans.
El a declarat că România este pe ultima sută de metri în privinţa progreselor referitoare la independenţa justiţiei: "Este ca şi cum aţi fi alergat un maraton şi acum sunteţi pe ultima sută de metri. Alergaţi către linia de finish, nu în sens înapoi, nu vă opriţi, nu staţi pe loc şi pentru numele lui Dumnezeu, nu începeţi să alergaţi înapoi".
„Mesajul meu este următorul: aţi obţinut atât de multe în ultimii 20 de ani în privinţa independenţei justiţiei şi de la aderarea României, datorită Mecanismului (...). E nevoie ca toţi cei implicaţi să muncească împreună, nu unii împotriva celorlalţi”, spune oficialul european.
El a mai spus că este mereu foarte bine informat şi ştie exact ce se întâmplă în România, iar problemele pot fi rezolvate doar dacă toate instituţiile sunt implicate, inclusiv sistemul judiciar.
CONFERINŢA DE PRESĂ POATE FI URMĂRITĂ " target="_blank">AICI.