Vinerea Mare, declarată zi liberă, nelucrătoare

21 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Vinerea Mare, declarată zi liberă, nelucrătoare

Plenul Senatului a adoptat miercuri o iniţiativă legislativă de modificare a Codului Muncii, care adaugă o nouă zi liberă, nelucrătoare în calendarul românilor.

Proiectul, iniţiat de un grup de parlamentari, prevede ca ultima vineri dinaintea Paştelui, Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor, să fie declarată zi liberă, nelucrătoare. Printre argumentele iniţiatorilor se numără importanţa simbolică a acestei zile, fiind unul dintre cele mai importante evenimente religioase din an, precum şi faptul că în16 dintre cele 28 de ţări din Uniunea Europeană, Vinerea Marea este zi legală de sărbătoare. Ţările unde Vinerea Mare este zi legală de sărbătoare sunt: Germania, Marea Britanie, Grecia, Spania, Portugalia, Suedia, Finlanda, Slovenia, Cehia, Bulgaria, Danemarca, Lituania, Estonia, Malta, Cipru şi Luxemburg.

Iniţiatorii subliniază, totodată, că în România, Codul Muncii prevede 14 zile de sărbători legale, mai puţine decât în alte state europene, cum ar fi Belgia, Lituania şi Cipru unde numărul acestora ajunge la 16-17.

De asemenea, în expunerea de motive a iniţiativei se arată că la începutul anului trecut, Comisia Europeană a stabilit zilele de sărbătoare legală pentru instituţiile europene.

 

Senatul a adoptat iniţiativa legislativă în calitate de primă Cameră sesizată, decizia finală aparţinând Camerei Deputaţilor. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră