Nu vom mai da ceasurile nici înainte, nici înapoi cu o oră. Ce a decis Parlamentul European

08 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Nu vom mai da ceasurile nici înainte, nici înapoi cu o oră. Ce a decis Parlamentul European

Trecerea la ora de vară și de iarnă ar putea fi, în curând, de domeniul trecutului, după ce Parlamentul European a votat joi pentru menţinerea păstrării aceleiași ore pe tot parcursul anului, relatează breakingnews.ie. România trece la ora de vară în ultima duminică din martie când ceasurile trebuie date înainte cu o oră.

Deputații europeni declară că presează cu fermitate Comisia Europeană, reticentă în trecut la o astfel de schimbare, pentru a-și pune în aplicare decizia.

"Sunt foarte mulțumit că, după ani de discuții la nivel de comisie din Parlamentul European, din care eu sunt singurul membru irlandez, această propunere a fost dezbătută și votată astăzi în Parlament și că Parlamentul a acceptat propunerea noastră de a cere Comisiei Europene să prezinte o recomandare prin care să punem capăt schimbării orei de două ori pe an ", a declarat europarlamentarul Sean Kelly .

El, dar şi alţii, cred că schimbarea orei în fiecare vară şi iarnă are un impact negativ asupra sănătății mentale și fizice a oamenilor. "Credem că nu e nevoie să schimbăm ora", a spus el. "Măsura a fost luată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a economisi energie. Sunt indicii însă că se face foarte puțină economie de energie, dar există o mulțime de dezavantaje atât pentru oameni, cât și pentru animale, fiind o măsură depăşită în acest moment ", a mai spus el

Serviciul de Cercetare al Parlamentului European a publicat un studiu care a constatat că implicațiile asupra sănătății ale trecerii de la ora de iarnă la ora de vară şi invers sunt "mai severe" decât se credea anterior.

"Dincolo de considerațiile privind efectele, abrogarea directivei privind ora de vară nu ar elimina automat trecerea la ora de vară în întreaga UE", se arată în studiu.

"Aceasta ar pune capăt armonizării la nivelul UE și va aduce problema orei de vară înapoi, în competența statelor membre. Statele membre ar fi libere să decidă despre regimurile lor individuale de timp: ar putea opta să mențină ora de vară (la programul actual sau modificat) sau să renunţe la ea.

Abolirea orei de vară ar determina, în primul rând, ora standard a anului (" ora de iarnă "), care, prin definiție, implică seri mai întunecate primăvara și vara.

Pentru a avea aceeaşi oră de vară pe tot parcursul anului, statele membre ar trebui, din punct de vedere tehnic, să schimbe fusul orar. Cu toate acestea, regimurile naționale necoordonate ar avea probabil repercusiuni negative asupra pieței interne", se mai arată în studiul Parlamentului European.

Alte stiri din Externe

Ultima oră