Tensiune la Vama Nădlac. Cozi, haos, oameni care refuză intrarea în carantină

10 Mar 2020
Tensiune la Vama Nădlac. Cozi, haos, oameni care refuză intrarea în carantină

Posturi de televiziune de știri, dar și site-ul live.politiadefrontiera.ro, transmit, târziu, marți seara, imagini de la Vama Nădlac, unde sute de mașini așteaptă să intre în România, formându-se astfel o coadă imensă.

Într-o reacție pentru G4Media.ro, șeful Poliției de Frontieră, Ioan Buda, a declarat că în contextul apariției infectiei COVID – 19, traficul în punctele de trecere a frontierei se menține la valori constante, cu mențiunea faptului că pot fi înregistrate creșteri ale timpului de așteptare, cauzate de activitatea de completare a declarațiilor pe proprie răspundere.

”În ultimele 24 de ore prin punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II au efectuat formalitățile de frontieră aproximativ 11.000 de persoane pe sensul de intrare în țară. Anul trecut în aceeași perioadă am avut 14.000 de persoane.
Menționăm faptul că în acest moment formalitățile de frontieră se efectuează pe 5 artere la intrarea în țară, iar timpul de așteptare de aproximativ 40-50 de minute. Valorile de trafic mai ridicate înregistrate în acest moment se datorează măsurilor suplimentare dispuse în punctele de frontieră în contextul Noului Corona Virus, respectiv verificările efectuate de către polițiștii de frontieră, completarea formularului pus la dispoziție de colegii de la Direcția de Sănătate Publică, precum și măsurile dispuse de către aceștia.” a mai explicat Buda.

Toți cetățenii care vin în România din zona roșie a Italiei, zona în care sunt cei mai mulți oameni infectați cu coronavirus, urmează să intre direct în carantină, în zonele destinate pentru carantină.

UPDATE

Situaţia generată de afluxul de români aflaţi marţi la graniţa de vest a ţării este analizată în vederea identificării şi adoptării unor soluţii de către o celulă de criză reunită la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

"Un ultim subiect pe care aş vrea să-l aduc în discuţie este situaţia generată de afluxul de români care în acest moment se află la graniţa de vest a României şi care se întorc cu mijloace de transport personale în ţară. Este o aglomeraţie în acest moment la punctele de trecere a frontierei şi în acest moment la nivelul MAI, împreună cu celelalte instituţii competente, se desfăşoară o celulă de criză pentru identificarea şi adoptarea soluţiilor care să ducă la defluirea acestei aglomeraţii înregistrate în momentul de faţă la graniţa de vest a României. Sunt implicate în momentul de faţă atât instituţiile din subordinea MAI, Poliţia de Frontieră, cât şi instituţiile prefectului din judeţele de graniţă, responsabili din Direcţiile de Sănătate Publică, Ministerul Sănătăţii, astfel încât să fie identificate şi adoptate în cel mai scurt timp măsurile necesare pentru rezolvarea problemelor cauzate de aglomeraţia înregistrată în acest moment la graniţa de vest", a declarat Ionel Dancă, marţi noapte, la finalul şedinţei de guvern.

El a precizat că în cadrul reuniunii se analizează şi "spaţiile de cazare pentru cei care vor fi puşi în carantină", respectiv cei care vin din "zonele roşii" din Italia, Franţa, Germania, Spania.

"Există spaţii identificate anterior, se caută noi spaţii pentru a face faţă valului de români care vin în ţară, în special pentru cei care vin din zonele roşii. Cei care nu vin din zonele roşii de carantină (...) pot să fie în autoizolare la domiciliu", a explicat Dancă.

Şeful Cancelariei premierului a mai anunţat că miercuri dimineaţă la ora 9,00 va avea loc o nouă reuniune a Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, unde vor fi analizate şi adoptate noi măsuri, în funcţie de evoluţia infecţiilor cu coronavirus din ţara noastră. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră