Alertă. România a intrat în faza a doua, cu 29 de cazuri de infectare cu coronavirus

10 Mar 2020
Alertă. România a intrat în faza a doua, cu 29 de cazuri de infectare cu coronavirus

Trei cazuri noi de coronavirus au fost confirmate, marți seară, de Grupul de Comunicare Strategică. Este vorba de un bărbat în vârstă de 57 de ani, întors luni din Italia și care se află în carantină în Arad.

Un alt bărbat, de 37 de ani, este internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Reșița și este un contact al uneia dintre persoanele infectate, iar al treilea pacient este o femeie de 26 de ani din Hunedoara.

”Încă 3 cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus au fost confirmate în aceasta seară. Numărul total la nivel național a ajuns la 28 de cazuri. Este vorba despre un bărbat de 57 ani, care s-a întors în cursul zilei de ieri din Italia și se afla in carantina in Arad. De asemenea, o femeie de 26 ani din Hunedoara și un tânăr de 37 de ani care este internat în Spitalul de boli infecțioase din Reșița, este contact al unei persoane pozitive”, transmite GCS.

România a intrat astfel în faza a doua (25-100 pacienți infectați), cu 28 de pacienți infectați, dintre care 5 sunt vindecați.

„Se întreabă toată lumea ce înseamnă că am intrat în scenariul 2. Trebuie să înțeleagă lumea că nu s-a întâmplat nimic, decât că noi trebuie să facem niște pregătiri suplimentare în ceea ce privește rețeaua medicală, nu există alte consecințe”, a spus premierul interimar Ludovic Orban, la ședința de guvern din această seară.

„Scenariul 2 este o fază de transmitere sporadică în comunicate, deci suntem departe de ceea ce se întâmplă în Italia, Germania, Franța sau Spania”, a spus ministrul Sănătății, Victor Costache.

Conform informațiilor autorităților, primul scenariu implică între 0 și 25 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus. Următorul scenariu vizează îmbolnăvirea între 26 și 100 de persoane. Următorul scenariu se activează atunci când sunt între 101 și 2.000 de cazuri. Cel mai grav scenariu este cel în care vor fi confirmați peste 2.001 de bolnavi cu noul tip de virus.

„Anchetele epidemiologice vor fi mai extinse, fiindcă fiecare din aceste cazuri au contacți. Ne așteptăm la secții separate din spital care vor fi pentru coronavirus, ne așteptăm la limitarea unor intervenții chirurgicale care nu sunt absolut necesare, cele pentru niște boli cronice sau intervenții programate. Și ne așteptăm, efectiv, la un control la granița mai accentuat și pentru celelalte țări decât cele care sunt în acest moment în zona roșie sau zona galbenă”, a explicat secretarul de stat Nelu Tătaru.

UPDATE

A fost confirmat și cazul numărul 29 de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Este vorba de o femeie din București, în vârstă de 47 de ani.

Astfel, se înregistrează cazul numărul 9 în București, Capitala devenind cea mai afectată.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră