Dacă la noi e greu de obținut o viză, vă dați seama cum e în Ghana? Se pare că niște ghanzezi și niște turci și-au dat seama de asta, ba chiar și de potențialul de afacere...așa că au decis. Hai să deschidem o ambasadă falsă.
Informația de mai jos este oficială, verificată și apare pe site-ul oficial al Departamentului de Stat.
În Accra, capitala Ghanei, o clădire afișa drapelul Statelor Unite. Înăuntru – mobilier office, iar pe pereți portretul lui Barack Obama. Exista și program cu publicul – Luni, Miercuri și Vineri, de la 7.30 la 12.00. Toată lumea știa, de ani de zile, că acolo este Ambasada SUA.
Nu, nu era. Era doar o păcăleală. O ambasadă-clonă.
Nu era operată de guvernul Statelor Unite, ci de persoane din Ghana și Turcia, afiliate crimei organizate. Experții consulari erau cetățeni turci care vorbeau engleza și germana.
Ambasada-clonă, ca să îi zicem așa, a funcționat timp de aproape zece ani. În tot acest timp conducătorii operațiunii au mituit oficiali pentru a-și vedea de treabă.
Operațiunea desfășurată de autoritățile de la Washington, pentru lichidarea falsei ambasade , s-a numit Operation Spartan Vanguard și la ea au participat forțe din Poliția Gnaneză, SWAT dar și oficiali de la Ambasada Canadei.. S-a descoperit că solicitanții de viză nu erau numai din Ghana, ci și din Coasta de Fildeș sau Togo. Pentru suma de 6.000 de dolari orice solicitator primea, în funcție de trebuință nu numai viza falsă, ci și un certificat de naștere fals, asigurări, date bancare false sau documente de studiu.
Descinderea care a avut loc s-a soldat cu o captură importantă – mai multe telefoane, 150 de pașapoarte din zece țări, vize false dar și reale din Statele Unite, spațiul Schengen, India, Africa, documente falsificate.
La această oră investigația continuă și se încearcă arestarea mai multor membrii ai unității criminale, totul cu ajutorul polițiilor din Ghana, Turcia și al Interpolului.