Tăriceanu pentru BBC: SRI Şi DNA sunt percepute ca instituţii corupte

06 Feb 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Tăriceanu pentru BBC: SRI Şi DNA sunt percepute ca instituţii corupte

Preşedintele Senatului şi liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a acordat un interviu BBC în care insistă că ordonanţa de modificare a codurilor penale era bine intenţionată şi afirmă că justiţia din Romania nu este indepndentă, iar două instituţii de forţă ale statului român, SRI şi DNA, sunt corupte.

Interviul a avut ca punct de plecare o nedumerire a reporterului, Nick Thorpe, legată de decizia Guvernului de la Bucureşti de a da o ordonanţă de urgenţă pentru abrogarea OUG 13/2007, deşi coaliţia de guvernământ PSD-ALDE deţine majoritatea în Parlament.

Ca să se lămurească, Nick Thorpe l-a întrebat pe Călin Popescu Tăriceanu. În răspunsul său, preşedintele Senatului a admis că acţiunile guvernului şi modul de comunicare a acestora au fost stângace, dar a insistat că erau bine intenţionate.

El a respins ideea susţinută în România şi în străinătate că e vorba despre o bătălie între oficialii corupţi şi societate care este împotriva corupţiei. " Îmi pare rău să spun asta, dar justiţia în România nu este independentă, şi asta este o problemă clară pe care trebuie să abordăm pe viitor", a afirmat Tăriceanu.

Liderul ALDE a spus despre procurorii DNA că fac echipă cu serviciile secrete. Procurorii sunt mână în mână cu judecătorii, a mai susţinut el, şi încalcă drepturile civile ale românilor, într-un mod cum numai în comunism s-a mai întâmplat.

"DNA şi serviciile secrete sunt percepute ca instituţii care nu respectă cadrul legal, ele însele sunt corupte şi sunt folosite ca o pârghie importantă în lupta politică", a mai spus Tăriceanu.

BBC comentează că argumentele sale sunt diametral opuse de cele ale şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, care a insistat sâmbătă, într-un interviu tot pentru BBC, că sistemul judiciar este independent, iar instituţia pe care o conduce anchetează deopotrivă politicieni de la Putere şi din Opoziţie.

BBC mai notează că unul dintre motivele furiei de pe străzile României din ultimele zile a fost adoptarea ordonanţei de modificare a Codurilor penale fără ca aceasta să fie dezbătută, iar DNA ar fi fost "schilodit", dacă ar fi intrat în vigoare. 

Interviul a fost publicat de BBC duminică, 5 februarie, şi mai consemnează declaraţia lui Tăriceanu că Guvernul va retrage ordonanţa. Ulterior, BBC a venit cu un update despre protestele masive de duminică seara şi comentează că oamenii au ieşit în stradă pentru a sărbători victoria şi pentru a-i avertiza pe guvernanţi să nu mai încerce pe viitor să ia astfel de decizii.

De partea cealaltă, Guvernul vrea să-şi convingă susţinătorii că este vorba despre o retragere strategică şi nicidecum despre o predare, mai scrie BBC.

 

 

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră