Un sondaj realizat de institutul Avangarde pentru Institutul Național de Studiere a Holocaustului „Elie Wiesel” arată gradul de cunoaștere a problemei în România, dar și atitudinea românilor față de vecinătatea cu persoane aparținând minorităților sexuale sau etnice.
Sondajul a fost realizat în perioada 28 aprilie – 7 mai 2021, prin metoda CATI (interviuri telefonice), pe un eșantion reprezentativ de 900 de subiecție.
La întrebarea ”când auziți termenul HOLOCAUST, la ce vă gândiți?”, 41% dintre respondenți au răspuns ”Exterminarea evreilor în perioada celui de-al doilea Război Mondial”, 15% – ”Lagăre de concentrare nazistă”, 11% – ”Deportări în masă”. De remarcat că 25% dintre respondenți au ales varianta ”Nu știu / nu răspund”.
Întrebați ”În ce a constat HOLOCAUSTUL în România?”, 35% dintre repondenți au spus că nu știu sau nu răspund. 26% au spus că holocaustul din România a constat în deportarea evreilor în lagăre controlate de Germania nazistă, 23% au spus execuții în masă, 9% – Deportarea evreilor în Transnistria, 4% – confiscarea bunurilor mobile și imobile, 3% – Restrângerea drepturilor cetățenești și 3% -pogromuri.
La întrebarea ”puteți enumera, pe lângă evrei, alte victime ale Holocaustului din România?”, 32% dintre respondenți au răspuns ”romii”, 11% au spus ”dizidenți politici”, în timp ce 47% dintre respondenți au ales varianta ”Nu știu / nu răspund”.
Principalii responsabili pentru declanșarea holocaustului în România, în opinia respondenților, sunt Germania nazistă, Ion Antonescu, mișcarea legionară, presa de extremă dreapta și armata.
46% dintre respondenți au răspuns că ar fi deranjați să aibă ca vecin o persoană homosexuală, 42% – un rom, 16% – o persoană de culoare și 5% – un evreu.
Citește aici sondajul integral
Foto: Cimitir evreiesc (Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Ellie Wiesel)