Teatrul Evreiesc de Stat anunţă decesul actorului Rudy Rosenfeld, cel care a fost "dedicat trup şi suflet" respectivei instituţii şi "fenomenului teatral de limbă idiş".
"Marele nostru actor Rudy Rosenfeld ne-a părăsit în cursul zilei de ieri (24 august), luând cu sine o parte esenţială din istoria Teatrului Evreiesc de Stat, dar şi a teatrului de limbă idiş", se arată într-un comunicat al teatrului transmis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, actorul Rudy Rosenfeld va fi înmormântat duminică sau luni, la Cimitirul Evreiesc Filantropia din Bucureşti.
Rudy Rosenfeld s-a născut la Cernăuţi, pe data de 4 august 1941. S-a dedicat deopotrivă teatrului şi filmului, performând în numeroase spectacole şi producţii cinematografice de renume, însă inima sa a rămas întotdeauna la TES, unde a debutat.
Rudi Rosenfeld a debutat la o vârstă foarte fragedă, la numai 13 ani, atunci când s-au făcut preselecții la TES (Teatru Evreiesc de Stat). Tânărul școlar nu a stat pe gânduri, și și-a dorit cu ardoare să participe, iar regizorii văzând că este un talentat actor chiar fiind atât de mic, l-au acceptat numai decât.
Actorul a jucat cu mari nume ale TES, Sevila Pastor, a jucat rolul lui Frank în inegalabilul Frank al V-lea de Dürrenmat, a jucat în limba română, în 300 de spectacole în turneu prin întreaga Românie, dar și de 80 de ori în limba pe care o cunoștea cel mai bine, idiș.
Potrivit site-ului Teatrului Evreiesc de Stat, în stagiunea actuală el juca în mai multe spectacole: rolul Mlotek în "Dumnezeul Răzbunării", Lazerovitch în "Varşovia: Ghid Turistic", Şalom Alehem în "De la Caragiale la Şalom Alehem", Gottlieb Meisel în "Musca Spaniolă", Rabin, Treitl în "Yentl", Isruel în "Stele Rătăcitoare", Schwartzkopf în "Păpuşarul".
Printre rolurile importante realizate de Rudy Rosenfeld la TES se numără Allen în "Cum se cuceresc femeile", de Woody Allen, regia Adrian Lupu (1985), Michael Sand în "Castelana", de Lea Goldberg, regia Ludmila Szekely Anton (1990), Şimale în "Lozul cel mare", de Şalom Alehem, regia Harry Eliad (1993), Reb Azriel în "Dibuk", de S. Anski, regia Cătălina Buzoianu (1994), Rabbi Low în "Golem", de H. Leivik, regia Cătălina Buzoianu (1997), Frank al V-lea în "Frank al V-lea sau povestea unei bănci particulare", de Friederich Durrenmatt, regia Kincses Elemer (2002). Ultimul spectacol în care am avut bucuria să-l vedem jucând pe scena TES a fost "Dumnezeul răzbunării", de Shalom Ash, în regia lui Alexander Hausvater.