Dezastrele provocate de modificările climatice, cum este canicula, ar putea afecta 2/3 dintre europeni până în 2100, față de 5%, la sfârșitul secolului trecut, potrivit unui studiu publicat în Lancet Planetary Health, transmite Le Figaro.
Valurile succesive de căldură care afectează Europa și în general fenomenele meteo extreme reprezintă riscuri majore asupra sănătății umane în secolul 21, subliniază o echipă de specialiști de la centrul comun pentru cercetări al Comisiei europene, în revista Lancet Planetary Health, interesați de consecințele fenomenelor climatice extreme: caniculă, secetă, furtuni, incendii...
Potrivit calculelor care permit realizarea unei proiecții până în 2100, numărul morților s-ar putea multiplica cu 50. În perioada de referință (1981-2010), aproximativ 3.000 de europeni și-au pierdut viața, în fiecare an, din cauza fenomelor meteo extreme. Fără măsuri de adaptare, acest număr ar putea să crească în viitoarele decenii, potrivit studiului, care precizează un număr de 15.000 de decese între 2071 și 2100.
Verile și perioadele caniculare vor fi fenomenele meteo cele mai periculoase, provocând 99% dintre decese din cauza evenimentelor extreme, explică cecetătorii, care au făcut studii pe 28 de țări din Uniunea Europeană, plus Elveția, Norvegia și Islanda.
Cercetătorii subliniază că persoanele în vârstă, bolnave (cu capacite redusă de termoreglare) și cele cu venituri foarte mici reprezintă categoriile cele mai expuse acestor fenomene.