Ouă contaminate cu insecticid, descoperite şi în Spania

13 Aug 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Ouă contaminate cu insecticid, descoperite şi în Spania

Ouă lichid, contaminate cu insecticidul Fipronil, au fost descoperite la o companie alimentară din nordul Spaniei, au anunţat autoritățile, fiind prima dată când substanța chimică a fost detectată în această ţară, relatează France24.com.

Fipronilul, care poate dăuna sănătății umane, a fost descoperit în ouăle din 16 țări europene, de la izbucnirea scandalului la 1 august, dar a fost găsit şi în ţări mai îndepărtate precum Hong Kong.

Milioane de ouă au fost retrase din rafturile supermarketurilor și zeci de ferme de păsări au fost închise, Comisia Europeană solicitând o reuniune specială pe marginea acestei crize.

Spania părea că a fost cruțată, dar vineri după-amiază, un lot de "20.000 unități de ouă lichid pasteurizat", contaminat cu Fipronil, a fost descoperit la o companie alimentară din Țara Bascilor din nordul Spaniei, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de sănătate al guvernului regional.

"Compania nu le-a folosit încă", a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că, prin urmare, nu au intrat în lanțul alimentar din Spania. Tot lotul va fi distrus.

Purtătorul de cuvânt, care a refuzat să-i fie declinată identitatea, a declarat că nu știa de unde provine lotul, dar relatările din mass-media spaniole au sugerat că ar fi fost importate din Franța vecină.

Fipronil este utilizat în mod obișnuit pentru a combate puricii, păduchii și căpușele de pe animale, dar este interzis de Uniunea Europeană pentru a fi folosit în industria alimentară.

Belgia a fost prima țară care a notificat la 20 iulie în mod oficial sistemul UE de alertă privind siguranța alimentară a prezenței ouălor contaminate, urmată de Țările de Jos și Germania.

Informaţiile nu au fost publicate până la 1 august. UE insistă că nu există nici o amenințare pentru oameni, dar Organizația Mondială a Sănătății spune că atunci când insecticidul este consumat în cantități mari, acesta poate afecta rinichii, ficatul și glanda tiroidă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră