România și-a dat acordul pentru preluarea unor migranți ajunși în Malta

10 Ian 2019 | scris de Marina Constantinoiu
România și-a dat acordul pentru preluarea unor migranți ajunși în Malta

De două săptămâni, 49 de migranți și de voluntari de pe nava ONG-ului Sea-Watch navigau în Mediterana în așteptarea unui port care să îi primească. Miercuri, au debarcat, în fine, în Malta, după încheierea unui acord pentru repartizarea migranților în opt țări europene, printre care și România.

Pe navă, migranții care au fost salvați la 22 decembrie de Sea-Watch au urlat de bucurie, au plâns și au cântat, îmbrățișându-și salvatorii când au aflat că vor putea pune din nou picioarele pe pământ, scrie Huffington Post France.

Cei 32 de migranți salvați acum se vor alătura altor 17, salvați de ONG-ul Sea-Eye, la 29 decembrie. Cele două vase ale organizațiilor nonguvernamentale au fost autorizate acum o săptămână să se adăpostească de vremea nefavorabilă în apele teritoriale malteze, dar până la găsirea unui acord în vederea debarcării migranților a trecut timp, pentru că Malta dorea includerea în acesta și a altor 249 de migranți pe care mica țară mediteraneeană îi salvase și adăpostise în ultimele zile.

Gest punctual de solidaritate al României

România şi-a exprimat disponibilitatea de principiu, alături de alte state membre, pentru preluarea a cinci migranţi dintre cei ce au ajuns, recent, pe coastele Maltei, gestul fiind unul “punctual de solidaritate”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe remis CaleaEuropeană.ro.

“România şi-a exprimat disponibilitatea de principiu, alături de alte state membre, pentru preluarea a cinci migranţi. Concretizarea acestei oferte se va realiza ulterior, în limitele cadrului legislativ actual şi Regulamentului Dublin care face trimitere la modalităţile de gestionare a unor astfel de situaţii care au un profund caracter umanitar”, arată sursa citată.

Decizia reprezintă “un gest punctual de solidaritate pe care România a decis să îl transmită, inclusiv pentru a oferi, din perspectiva de Preşedinţie a Consiliului UE, un semnal pozitiv de încurajare a celorlalte state membre pentru a urma o conduită similară, având în vedere situaţia umanitară extrem de delicată în care se află cei 49 de migranţi”, mai adaugă MAE.

Italia consideră că e o cedare în fața presiunilor

Premierul maltez Joseph Muscat a anunțat că migranții vor fi mai întâi transferați în navele forțelor armate și apoi vor fi trimiși în România, Germania, Franța, Portugalia, Irlanda, Luxemburg, Olanda și Italia, în ceea ce a descris ca fiind „un program de transfer ad-hoc”, relatează News.ro.

Vicepremierul Italiei, Matteo Salvini, care a afirmat luna trecută că porturile italiene sunt „închise” pentru migranţi, a declarat în legătură cu acordul că „cedarea în faţa presiunilor şi ameninţărilor Europei şi a ONG-urilor este un semn de slăbiciune pe care italienii nu îl merită”.

Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe şi Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană au fost permanent în legătură cu instituţiile europene cu atribuţii în domeniu şi cu celelalte State Membre ale Uniunii Europene, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe din România.

Necesitatea unor acțiuni comune

De altfel, evidențiază MAE, în contextul discuţiilor de la nivel UE privind migraţia, Romania a susţinut constant importanţa acţiunii comune în baza principiilor solidarităţii şi responsabilităţii şi asigurarea unui echilibru corect între acestea. România continuă să susţină această abordare şi din perspectiva de Preşedinţie în exerciţiu a Consiliului UE.

Potrivit comisarului european însărcinat cu Migrația, Dimitris Avramopoulos, ”ultimele săptămâni nu au fost cele mai bune pentru Europa. Să ai 49 de persoane pe vapoare timp de trei săptămâni nu este ceea ce reprezintă Uniunea Europeană”.

Avramopoulos a pledat pentru instituirea unui mecanism durabil pentru evitarea unor crize similare în viitor.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră