România a pierdut, temporar, locul din Comisia Europeană. Fostul comisar Corina Crețu, care a demisionat, a fost înlocuită de colegul său Johannes Hahn.
Decizia a fost anunțată miercuri printr-un comunicat al Executivului european, informează stiri.tvr.ro.
Premierul Viorica Dăncilă declarase acum 5 zile că PSD îl susține pe Ioan Mircea Pașu pentru funcția de comisar european interimar, în urma demisiei Corinei Crețu.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la București a anunțat că Executivul își susține în continuare propunerea făcută.
Portofoliile de comisari europeni care au fost deţinute de Andrus Ansip şi Corina Creţu au fost preluate temporar, în urma demisiilor acestora din funcţie, de către Maros Sefcovic, vicepreşedintele Comisiei Europene, responsabil pentru uniunea energetică, şi, respectiv, Johannes Hahn, comisarul european pentru politică de extindere şi vecinătate, informează miercuri un comunicat al Executivului comunitar.
"În urma demisiilor din funcţiile de comisari europeni ale lui Andrus Ansip şi Corina Creţu, aleşi în Parlamentul European, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a decis miercuri să transfere temporar portofoliile lor către Maros Sefcovic, vicepreşedintele Comisiei Europene, responsabil pentru uniunea energetică, şi, respectiv, Johannes Hahn, comisarul european pentru politică de extindere şi vecinătate", se spune în comunicat.
Corina Creţu a ocupat funcţia de comisar pentru politică regională, iar Andrus Ansip - comisar pentru piaţa digitală.
UPDATE
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat joi că este greu de crezut că România va reuşi să deţină şi pentru a treia oară în cadrul Comisiei Europene un portofoliu care să gestioneze "foarte multe proiecte şi fonduri foarte importante", după ce a deţinut deja consecutiv două astfel de funcţii.
"România, într-adevăr, în ultimele două mandate ale Comisiei, a avut portofolii extrem de importante. Oricum, cu foarte mulţi bani. Este vorba despre comisarul pe Agricultură şi comisarul pentru Dezvoltare Regională. Ambele sunt portofoliile din Comisia Europeană cu cea mai mare cantitate de bani. Deci, este greu de crezut că vom putea să avem şi a treia oară un comisar care să fie într-adevăr pe un portofoliu care are în spate foarte multe proiecte şi fonduri foarte importante. La ora actuală, ceea ce se întâmplă este o discuţie pentru a fixa cele patru-cinci poziţii cheie la nivelul Comisiei, după care se va trece la etapa a doua. Din partea României, evident că există un interes pentru a avea un portofoliu care să fie cât mai apropiat de preocupările noastre, dar lucrurile acestea, în mod evident, vor face obiectul unor consultări. Nu sunt foarte optimist că vom avea un portofoliu foarte gras, ca să mă exprim aşa, dar în orice caz vom avea un comisar, pentru că regula este că fiecare ţară membră are un comisar în Comisie, deci evident că nu vor fi probleme", a arătat ministrul, într-o conferinţă de presă susţinută în contextul lansării preşedinţiei finlandeze a Consiliului UE.