Corina Creţu anunţă că România va beneficia de un buget cu 8% mai mare faţă de cel actual, potrivit propunerii CE

29 Oct 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Corina Creţu anunţă că România va beneficia de un buget cu 8% mai mare faţă de cel actual, potrivit propunerii CE

România va beneficia de un buget cu 8% mai mare faţă de cel actual, conform propunerii Comisiei Europene, a declarat, luni, comisarul european Corina Creţu şi a subliniat necesitatea unui acord pe cadrul financiar multianual înainte de alegerile europarlamentare de anul viitor.

Corina Creţu participă la Conferinţa "EuroImpact - Impactul şi rezultatele politicii de coeziune în România. Experienţe cu privire la accesarea fondurilor şi implementarea proiectelor finanţate", care este organizată la Bucureşti de Institutul European din România, informează agerpres.ro.

"Din fericire, Politica de Coeziune a rămas în centrul viziunii despre viitor a Uniunii Europene", a spus ea şi a vorbit despre unul dintre principiile alocării de fonduri europene.

"Până la urmă, să conving colegii mei din cadrul Comisiei Europene că trebuie să ne întoarcem la formula Berlin (...) se bazează aproape 80% pe formula Produs Intern Brut pe cap de locuitor. Potrivit acestei formule, am reuşit ca cele mai sărace ţări - Bulgaria, România, Grecia - să aibă un plus de 10%", a punctat ea.

Ea s-a adresat ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, prezent la conferinţă, pe această temă.

"În propunerea noastră, a Comisiei Europene, România va beneficia de un buget cu 8% mai mare faţă de cel actual, 2014-2020. Am speranţa, domnule Negrescu, că negocierile care se derulează între Consiliu şi Parlamentul European vor menţine aceste principii deja trasate. Sunt convinsă că dumneavoastră vă veţi bate în Consiliu pentru a menţine aceste cifre pentru ţările noastre", i-a transmis oficialul european.

„Îmi propun ca restul de mandat care mi-a mai rămas să am acest dialog permament cu Guvernul României, cu autoritățile naționale, mai ales că vom avea Președinția Consiliului UE. Voi fi un susținător al unei președinții de succes și mă angajez ca în această perioadă care mi-a mai rămas să îmbunătățim lucrurile care sunt de îmbunătățit. De pildă, calitatea slabă a infrastructurii o cunoaștem cu toții, este resimțită de toți cetățenii, limitează perspectivele de creștere economică pentru România, în special în sectoarele Transporturi, Mediu și Energie. De fiecare dată, discut cu autoritățile să urgenteze proiectele în domeniu, punând accent pe ceea ce UE finanțează” - a spus Crețu, potrivit hotnews.ro

Ea a îndemnat autoritățile române să absoarbă fonduri europene cu prioritate, în condițiile în care Guvernul Dăncilă a pus accent în ultima perioadă pe formule de tip parteneriat public-privat sau direct pe fonduri de la bugetul de stat. 

„Vreau să subliniez că fondurile europene nu înseamnă împrumuturi. Fondurile europene sunt bani gratuiți care vin ca alocație din bugetul UE pentru România. Din acest punct de vedere undeva există o confuzie când vorbim despre fonduri europene și despre alocarea de bani din buget ca împrumuturi”, a mai afirmat Corina Crețu, referitor la perioda de programare actuală, 2014-2020. 

De asemenea, în domeniul Mediului, comisarul UE a cerut Guvernului Dăncilă să rezolve condiționalitatea ex-ante privind Mediul, rămasă neîncheiată. 

„În perioada de programare 2007-2013, investițiile europene s-au focusat și pe mediu și astfel s-au închis 299 de depozite de deșeuri, dar, din păcate, singura condiționalitate ex-ante neîndeplinită de România se referă la deșeuri și România a fost condamnată de Curtea Europeană de Justiție și cred că trebuie să accelerăm îndeplinirea acestei condiționalități ex-ante pentru că altfel vom plăti în fiecare zi sancțiuni”, a afirmat Corina Crețu, la EuroIMPACT. 

Ea a arătat că încă de la aderarea României la UE, în anul 2007, țara nu a fost pregătită din punct de vedere administrativ să acceseze fondurile europene, care în perioada de programare trecută - 2007-2013 - au fost de 19,5 miliarde de euro numai pe Politica de coeziune, ca alocări de la Comisia Europeană. 

Totodată, Creţu a vorbit despre nevoia unui acord cu privire la cadrul financiar multianual.

"Pe timpul Preşedinţiei (Consiliului UE - n.r.) trebuie să ne unim împreună eforturile, împreună şi cu Parlamentul European, care şi doreşte să avem un agreement pe cadrul financiar multianual. Eu cred că acest lucru este foarte important, de a avea înţelegere privind cadrul financiar multianual înainte de alegerile europarlamentare de anul viitor", a evidenţiat ea.

Comisarul european s-a referit şi la riscul de a nu ajunge la un asemenea acord.

"Altfel, din studiile noastre, dacă nu (...) din prima zi a anului 2021, de la 1 ianuarie 2021, 100.000 de proiecte riscă să nu mai poată fi terminate pe fonduri europene, datorită întârzierilor", a explicat Corina Creţu.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră