Record Guinness, obținut la prima expediție medicală pe Vf. Omu

13 Iun 2023 | scris de A.V
Record Guinness, obținut la prima expediție medicală pe Vf. Omu

10 iunie 2023 a fost ziua în care Oamenii MedLife au scris istorie, organizând prima și cea mai mare expediție medicală, cu destinația Vârful Omu. Evenimentul, gândit ca un exercițiu de sănătate colectivă, a culminat cu doborârea unui record mondial omologat de Guinness World Record.

Aproape 800 de medici, asistenți, psihologi, farmaciști, infirmieri și alți membri ai personalului medical și auxiliar din Grupul MedLife, dar și din câteva unități sanitare de stat din întreaga țară, au escaladat al 11-lea vârf ca înălțime din România, sub conducerea unor ghizi montani cu experiență recunoscută, coordonați de alpinistul David Neacșu.

 

În ciuda provocărilor vremii și a dificultății traseului, Oamenii MedLife au ajuns în cel mai înalt punct locuit din România – cabana Omu (2507 m), unde au depășit un record mondial, formând cea mai mare imagine umană a unui cromozom, în culorile drapelului național.

În funcție de nivelul de pregătire, participanții la cea mai mare expediție medicală cu destinația Omu au parcurs trei trasee, cu grade diferite de dificultate, organizați fiind în grupuri de 25 de persoane.

Startul traseului ușor a fost de la Cabana Babele, având distanța de 11 km (dus-întors) și o diferență de nivel de 500 m. Traseul intermediar a presupus traversarea Masivului Bucegi de la Cota 2000 până la Vf. Omu – distanță de 22 km (dus-întors) și diferență de altitudine de peste 1000 m. Traseul dificil s-a desfășurat de la Cabana Gura Diham către Vârful Omu prin Valea Cerbului, având o lungime de 17 km (dus-întors) și o diferență de nivel pozitivă de peste 1500 m.

Siguranța tuturor participanților a reprezentat încă de la început o prioritate pentru organizatori. Tocmai de aceea, un grup de 40 de ghizi profesioniști, oameni cu experiență care au coordonat nenumărate expediții naționale și internaționale, în frunte cu David Neacșu, alpinistul care a condus prima expediție integral românească pe Everest în 2003, a însoțit participanții la expediția medicală pe Vf. Omu.

Printre alte nume sonore care au însoțit expediția se numără Horia Colibășanu și Marius Gane, poate cei mai titrați alpiniști români care au escaladat vârfuri de peste 8000 m. De asemenea, pe toată durata expediției, organizatorii au fost în strânsă legătură cu Salvamont România și Jandarmeria Montană pentru o bună desfășurare a evenimentului.

”Am participat la zeci de expediții montane, pe toate continentele, dar aceasta cu siguranță va avea un loc special în inima mea. Dacă anterior am urcat la cele mai înalte altitudini alături de pasionați ai muntelui, de această dată cei mai mulți dintre participanți au cucerit pentru prima dată unul dintre cele mai înalte vârfuri din România. Numărul mare de participanți, lipsa de experiență pe munte a majorității și condițiile meteo schimbătoare, au fost cu siguranță provocări dificile, dar au fost surmontabile. Sunt mândru că am condus cea mai mare expediție medicală pe munte și le sunt recunocător ghizilor și salvamontiștilor care au fost alături de mine în acest demers îndrăzneț”, a adăugat David Neacșu, alpinist și coordonator tehnic al expediției MedLife pe Vârful Omu.

În ciuda vremii capricioase, ajunși în vârf, 756 de persoane, membrii personalului medical și auxiliar, s-au așezat în forma unui cromozom uman, în culorile drapelului național. Reprezentantul Guiness World Records, Parvin Patel, care a parcurs traseul montan până la Vf. Omu, a omologat recordul pentru cea mai mare imagine a unui cromozom uman. Recordul anterior a fost înregistrat în 2019 și a aparținut unui grup de 415 de persoane din India.

„Sunt recunoscător că, în numele Guinness World Records, am participat la această experiență oficial uimitoare. Deși distanța, altitudinea și vremea au fost pe alocuri provocatoare, evenimentul s-a dovedit a fi unul de succes, iar participanții MedLife remarcabili. Pentru acest record este necesar să fie îndeplinite o serie de condiții, iar voi ați reușit să-l doborâți pe cel inițial formând cea mai mare imagine umană a unui cromozom uman”, a menționat Pravin Patel, reprezentant Guiness World Records, la înmânarea certificatului.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră