În aceste vremuri în care principala preocupare a noastră, a tuturor, ar trebui să fie sprijinirea sistemului medical, în primul rând financiar, sprijinirea persoanelor diagnosticate COVID-19, a categoriile defavorizate și protecției românilor, aflăm că Primăria Capitalei a fost executată silit pentru suma de 3,8 milioane euro.
Redăm comunicatul PMB: ”Primaria Capitalei a fost instiintata vineri, 27 martie, ca este executata silit si are de platit suma de aprox 3,7 milioane de euro si 500.000 de lei, sume catre trebuie achitate in baza unei hotarari a instantei referitoare la o expropriere din anul 2010.
Primarul General, Gabriela Firea: „Solicit Guvernului sa emita un act normativ care sa prevada sistarea executarilor silite pe bugetele UAT-urilor, pe perioada starii de urgenta, avand in vedere faptul ca toate primariile din Romania isi concentreaza resursele pentru combaterea raspandirii coronavirusului.
Mai mult, in acest moment activitatile generatoare de venituri, atat la nivel national cat si local, sunt reduse, iar resursele bugetare alocate Municipiului București de la bugetul de stat sunt insuficiente.
Primaria Capitalei este una din institutiile care se implica total pentru rezolvarea acestei crize de sanatate! Am alocat sume importante pentru aprovizionarea spitalelor si asigurarea protectiei personalului medical, pentru asigurarea unei mese calde pentru persoanele cele mai expuse riscului de marginalizare sociala, precum batranii de peste 65 de ani si oamenii strazii si asigurarea serviciilor edilitare (incalzire, transport public). La acestea se adauga si plata stimulentelor financiare destinate categoriilor sociale vulnerabile, care, numai pentru luna martie, sunt in valoare de peste 8 milioane de euro!”
Primarul General a mai explicat ca Primaria Capitalei, ale carei resurse financiare sunt redirectionate, in mare parte, catre masuri de combatere a raspandirii coronavirusului si asigurarea protectiei personalului medical, trebuie sa plateasca datorii insemnate rezultate din procese initiate cu multi ani in urma. Aceste sume vor fi achitate esalonat, insa sunt sume mari care, in aceasta perioada atat de dificila, sunt aproape imposibil de achitat.
Potrivit deciziilor finale ale instantelor de judecata, dupa mai bine de 16 ani de la deschiderea litigiilor, bugetul Primariei Capitalei e grevat de datorii care trebuie platite catre Costica Constanda si Crestin Vasile – Teodor.
Astfel, Primaria Capitalei trebuie sa-i plateasca omului de afaceri Costica Constanda suma de peste 115 milioane de euro (pentru titlurile executorii, in bugetul pe anul 2020, a fost prevazuta suma de 100 de milioane de euro) iar lui Crestin Vasile – Teodor 22.755.415 euro.
Conform legislatiei in vigoare (OG 22/2002) creantele stabilite prin titluri executorii în sarcina instituțiilor și autorităților publice se achită din sumele aprobate cu această destinație prin bugetele acestora (...). Creantele NU se pot achita din sumele destinate potrivit bugetului aprobat pentru acoperirea cheltuielilor de organizare și funcționare, inclusiv a celor de personal, în scopul îndeplinirii atribuțiilor și obiectivelor legale, pentru care au fost înființate.
Mai mult decat atat, avand in vedere decretul 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, autoritatile locale trebuie sa se implice activ in asigurarea serviciilor medicale, sociale, mentinerea si asigurarea unor masuri de ordine si siguranta publica etc.
Totodată, conform decretului, la art. 6, s-a dispus în sarcina conducătorilor autoritățiilor publice obligația de a respecta și de a aplica toate măsurile stabilite prin prezentul decret și prin ordonanțele emise de ministrul afacerilor interne. Deci rezultă faptul că în contextul actual bugetul autorității publice trebuie să rămână la dispoziția autorităților în aplicarea măsurilor pe care starea de urgență o impune.”
Considerăm că ar fi extrem de necesară blocarea acestor executări asupra oricăror instituții ale statului pentru a putea redirecționa fondurile de care dispun strict în lupta împotriva pandemiei, iar aceste interese personale și eventuale prejudicii ar urma să intre în vigoare atunci când ne vom întoarce la o viață normală, așa cum va deveni ea.