Ieri seară, la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Bacău s-a prezentat un pacient, în vârstă de 46 de ani, din Bacău, care avea o stare generală alterată. Bărbatul, de profesie pilot, avea febră de circa patru-cinci zile, iar când a ajuns la spital se afla într-o comă superficială. Dupa simptomele prezentate, medicii au crezut iniţial că au de-a face cu un caz de meningoencefalită, însă mai târziu s-a suspicionat diagnosticul de malarie, având în vedere că bărbatul venise la sfârşitul lunii iunie din Mozambic, ţară unde aceasta boală e frecventă, şi că, imediat după ce s-a întors de acolo, el a început să se simta rău.
„S-a luat legatura cu Spitalul «Victor Babeş», s-a obţinut acceptul, a fost transportat pe cale aeriană, iar dimineaţa, la testele rapide, s-a confirmat diagnosticul de malarie”, a declarat, pentru www.desteptarea.ro, dr. Aurelia Taga, director medical la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău.
Despre acest caz a fost înştiinţată şi Directia de Sănătate Publică (DSP) Bacău, pentru a dispune măsuri. „Instituţia noastră a declanşat o anchetă, ca în toate cazurile şi suspiciunile de acest tip. S-au contactat medicii de familie, pentru supravegherea sindromului febril prelungit pentru comunitatea din care face parte. Este foarte important de menţionat că aceste cazuri de malarie sunt cazuri de import şi nu vorbim de cazuri de malarie endogenă”, a declarat Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt la DSP Bacău, pentru www.desteptarea.ro.
La nivelul judeţului Bacău au mai fost două suspiciuni de malarie, dintre care una a fost confirmată.
Malaria este o boala tropicală, transmisă prin înţepatura femelei ţânţarului Anofel, fiind întâlnită frecvent în Africa. Ea poate fi deseori confundată cu o gripă, după simptome.