OUG pentru modificarea Codurilor Penale şi proiectul de lege privind graţierea unor pedepse, adoptate. Protest spontan în Bucureşti (VIDEO)

31 Ian 2017 | scris de Marina Constantinoiu
OUG pentru modificarea Codurilor Penale şi proiectul de lege privind graţierea unor pedepse, adoptate. Protest spontan în Bucureşti (VIDEO) Galerie foto (3)

Guvernul a adoptat, în ședința de marți, o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală. Totodată, a fost adoptat şi proiectul graţierii unor pedepse.

Anunţul a venit mai întâi pe surse, pentru a fi confirmat ulterior după şedinţa de Guvern, de ministrul Justiţiei, Florin Iordache. Acesta s-a prezentat în faţa presei pentru a oferi câteva detalii, dar la câteva întrebări nu a răspuns.

 

"Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astăzi este vorba de Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii 296 Cod Penal și a Legii 135 Cod de procedură penală. Practic, prin această ordonanță de urgență, am făcut și am pus în concordanță deciziile Curții Constituționale care trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament", a declarat Iordache.

"Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri pilot la CEDO și în acest sens am adoptat proiectul de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizează Legea pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor", a declarat Florin Iordache la Palatul Victoria.

Potrivit lui Iordache, Legea privind grațierea unor pedepse "nu vizează violatorii, faptele de corupție, actele cu violență, recidiviștii, pedepsele cu suspendare", prioritară fiind recuperarea prejudiciului, scrie agerpres.ro.

"Cea de-a doua măsură, cea care vizează Legea 254 privind executarea pedepselor, este o inițiativă a vechiului Guvern, pe care am aranjat-o și am pus-o în concordanță cu conducerea ANP, astfel încât să poată fi ușor aplicată. (...) Este vorba de recursul în compensare, la fiecare 10 zile, cei care sunt în penitenciar și beneficiază de niște condiții deosebite practic câștigă câte o zi. Deci practic la o lună câștigă 3 zile", a spus Iordache.

Conform ministrului Justiției, cele două proiecte de lege "vor merge în procedură de urgență la Parlament".

Totodată, potrivit lui Iordache, Guvernul a luat în ședința de marți și măsuri care vizează penitenciarele.

"Astăzi, odată cu adoptarea bugetului de stat, am venit în completarea acestor măsuri pentru evitarea (...) unei hotărâri pilot la CEDO, cu alocarea unor resurse suplimentarea pentru creșterea cu 50% a normei de hrană, asigurarea fondurilor necesare pentru implementarea proiectelor de investiții și, în acest sens, (...) au fost alocate fonduri pentru începerea în acest an a două penitenciare de câte o mie de locuri, unul la Caracal, în județul Olt, cel de-al doilea la Berceni, în județul Prahova", a precizat Iordache.

El a mai spus că o altă măsură cuprinsă în bugetul de stat pentru acest an vizează modernizarea a trei penitenciare.

"Este vorba de penitenciarul Giurgiu, Deva și Codlea, în care se vor crea 350 de noi locuri de detenție și vor fi modernizate 500 de locuri. (...) Problema cea mai importantă pe care am avut-o în vedere este suprapopularea care există în acest moment (...), în jur de 150%", a mai adăugat Iordache.

MOŢIUNE DE CENZURĂ

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunțat că liberalii vor depune miercuri moțiune de cenzură împotriva Guvernului, cu privire la proiectele referitoare la justiție adoptate de Guvern.

PROTEST SPONTAN LA BUCUREŞTI

Imediat după acest anunţ, pe reţelele de socializare au apărut comentarii extrem de critice la adresa oportunităţii acestei decizii şi mai ales a grabei cu care aceasta a fost luată, oamenii mobilizându-se pentru a ieşi în stradă la protest.

Câteva mii de persoane s-au adunat, marți seară, în Piața Victoriei și protestează față de actele normative adoptate în ședința de guvern. Oamenii scandează: "Dragnea, nu uita, așteptăm și cartea ta!", "DNA să vină să vă ia!", "PSD, ciuma roșie!", "Ieșiți din casă, dacă vă pasă!", "Abuzul e abuz, OUG refuz!". După ce Guvernul a adoptat actele normative respective, numărul protestatarilor veniți în Piața Victoriei a început să crească. 

Circulația rutieră este oprită pe bulevardele adiacente Pieței Victoriei.

Câțiva protestatari din Piața Victoriei au încercat să forțeze cordonul de jandarmi și să intre în curtea Guvernului, a declarat, pentru AGERPRES, Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

El a precizat că au fost mai multe încercări de a forța porțile de la intrarea în sediul Guvernului, dar după ce forțele de ordine au dialogat cu protestatarii, aceștia au renunțat la acțiunea lor.

"Au fost încercări de a forța porțile care dau către curtea exterioară a Guvernului. Nu am reținut sau amendat pe nimeni, nu a fost nevoie", a menționat Enache.

Potrivit acestuia, jandarmii sunt mobilizați ca să asigure ordinea publică la protest.

De altfel, un protest în acest sens era anuţat pentru ziua de miercuri, încă dinaintea adoptării Ordonanţei de Urgenţă.

REACŢIA LUI IOHANNIS. "E O ZI DE DOLIU PENTRU STATUL DE DREPT"

Reacţia preşedintelui României, Klaus Iohannis, nu s-a lăsat mult timp aşteptată. Ea a venit într-o postare în pagina sa de Facebook, pe care o redăm integral.

"Dragi români,
Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiției, dreptății și luptei împotriva corupției.
Guvernul PSD și ALDE a ignorat visul și năzuințele a milioane de români liberi care vor să trăiască într-o țară eliberată de corupție.
Astăzi, Guvernul PSD și ALDE a anulat munca a zeci de mii de oameni onești și curajoși din Justiția română care au dovedit în ultimii ani că nimeni și nimic nu este mai presus de lege.
Guvernul PSD și ALDE a anulat eforturile făcute de milioane de români de a face din România o țară respectată în Europa!
De astăzi, recuperarea prejudiciilor devine foarte dificilă.
Rezultatul votului din decembrie a dus la formarea unei majorități, care a alcătuit un guvern legitim. Dar votul nu reprezintă un cec în alb care permite unei majorități să poată face orice, de la adoptarea măsurilor populiste care riscă să pună sub semnul întrebării stabilitatea economică în următorii ani, până la călcarea efectivă în picioare a justiției și a statului de drept.
În decembrie, oamenii s-au dus la vot cu speranța unui trai mai bun, nu pentru o legislație slăbită în domeniul anticorupției.
Miza adevărată este cum vrem să arate viitorul unei Românii în care oamenii să-și dorească să trăiască, nu al unei Românii din care să-și dorească din nou să plece.
Sfidarea PSD la adresa poporului este deplină. Uită însă un lucru esențial. Valorile pe care se construiește un stat democratic, un stat de drept veritabil, nu aparțin unei majorități sau minorități de conjunctură, ci ne aparțin nouă, tuturor românilor.
De astăzi, misiunea mea este să restabilesc statul de drept. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a face din România o țară eliberată de corupție! Mă voi bate până în ultima zi a mandatului meu pentru acest lucru!
"

REACŢIA LAUREI CODRUŢA KOVESI

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat pentru Agerpres că nu poate să comenteze efectele actelor normative adoptate marți seară de Guvern, deoarece nu cunoaște conținutul acestora, însă a precizat că proiectul transmis în cursul aceleiași zile spre avizare CSM este mai rău decât cel inițial și lipsește de relevanță lupta împotriva corupției în România.

"Nu pot să comentez ce efecte vor avea OUG adoptate în această seară întrucât nu le-am citit. (...) În această seară, în jurul orei 19,00, am primit din partea CSM un proiect de OUG de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală pentru a ne exprima punctul de vedere până dimineață, la ora 9,00. În adresa Ministerului Justiției către CSM și care ne-a fost trimisă odată cu proiectul se prevedea că acesta este trimis cu rugămintea de a fi avizat. Am fost surprinsă să văd că acest proiect nu conține observațiile pe care sistemul judiciar, în special DNA, le-a făcut la proiectul inițial. Mai mult decât atât, nu înțelegem de ce este așa de mare urgență pentru a sta noaptea și a da un punct de vedere pe legi atât de importante cum sunt Codul penal și Codul de procedură penală. (...) Pot să spun că acest proiect nou este mai rău decât proiectul inițial din perspectiva luptei anticorupție, practic lipsește de relevanță lupta împotriva corupției în România dacă acest proiect de lege va fi adoptat", a afirmat șefa DNA.

Ea a precizat că adoptarea acestei ordonanțe ar favoriza persoanele care de acum încolo vor săvârși infracțiunea de abuz în serviciu, mai ales că faptele care cauzează prejudiciu sub 200.000 de lei nu vor putea fi investigate, iar persoanele care le comit nu vor mai putea fi pedepsite.

Kovesi a subliniat că această OUG favorizează și persoanele deja trimise în judecată sau acuzate pentru abuz în serviciu.

"Este interesant că în acest proiect au fost introduse anumite dispoziții pentru a favoriza, pentru a ajuta persoanele care dețin funcții de conducere atunci când acestea comit fapte de favorizarea infractorului sau de abuz în serviciu în legătură cu emiterea, aprobarea sau adoptarea unor acte normative. Practic, dacă se adoptă acte normative prin care se comite prejudiciu sau cu încălcarea legii, acestea nu vor mai putea fi investigate — și aici nu ne referim la acte normative de tipul legi sau OUG, ci la acte normative în sens larg, chiar și la legislația secundară, respectiv HG, decizii, ordine de ministru care au caracter normativ. Dacă acestea se fac cu încălcarea legii și produc prejudicii, ele nu vor mai putea fi investigate și nici pedepsite", a explicat Kovesi.

UPDATE

Peste 300 de oameni s-au strâns, marți seară, în Piața Mare din centrul municipiului Sibiu la un protest împotriva Guvernului și a PSD, anunţă agerpres.ro.

UPDATE

Peste 400 de persoane s-au strâns în noaptea de marți spre miercuri, pe platoul Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, pentru a protesta împotriva actelor normative referitoare la justiție adoptate de Guvern.

UPDATE

Peste 1.500 de timișoreni s-au adunat în Piața Victoriei, aproape de miezul nopții de marți spre miercuri, protestând împotriva actelor normative adoptate de Guvern cu privire la modificarea Codurilor penale și grațierea unor pedepse.

UPDATE 00:00

Peste 500 de persoane s-au adunat marți seară în Piața Unirii din Iași în semn de nemulțumire față de actele normative adoptate de Guvern privind grațierea și modificarea Codurilor penale.

Cei care au venit în Piața Unirii s-au mobilizat pe site-urile de socializare imediat după ce s-a anunțat adoptarea actelor normative respective. Pe internet, tinerii spun că vor să plece spre București și să se alăture protestarilor din fața Guvernului, scrie agerpres.ro

UPDATE ORA 03.38

Protestul din fața Guvernului s-a încheiat; Jandarmeria: Nu au existat incidente

Protestul din fața Guvernului, la care au participat peste 10.000 de oameni,conform unor surse din Jandarmerie, s-a încheiat miercuri dimineață fără a se înregistra incidente. 

"Protestul este considerat încheiat. Manifestația a decurs fără probleme, au fost încercări de a pătrunde în curtea interioară a Guvernului, prin forțarea porților de acces. Nu au fost aplicate sancțiuni. Cei care doresc să-și manifeste nemulțumirile în spațiul public o pot face, dar numai în mod pașnic și cu respectarea legii", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache. 

UPDATE 08:00

Presa internaţională anunţă decizia Guvernului de a adopta proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea codurilor penale şi avertizează că aceasta ar putea submina lupta anticorupţie din ţară. Principalele agenţii străine scriu şi că măsura Executivului a scos în stradă oamenii, la proteste spontane.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră