UPDATE. Anunţ de ultimă oră al ministrului Justiţiei privind ordonanţa graţierii. Noi proteste în ţară (LIVE VIDEO)

29 Ian 2017 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Anunţ de ultimă oră al ministrului Justiţiei privind ordonanţa graţierii. Noi proteste în ţară (LIVE VIDEO)

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat că anumite prevederi din ordonanţele de graţiere şi de modificare a codurilor penale, au fost eliminate. Cu toate acestea, noi proteste sunt anunţate în Bucureşti, în ţară şi în străinătate.

"Toţi cei care au peste 60 de ani şi în niciun caz, nici violatorii, nici criminalii şi nici cei care au venit cu nişte sancţiuni grave sunt excluşi. Acea exprimare de la articolul 4 aliniatul 2 este eliminată. (...) Nu e o soluţie minune dacă ies 3.000 din 28.000, trebuie să venim cu alte măsuri", a declarat Iordache sâmbătă seara, la Antena 3.

Ministrul Justiţiei a adăugat că România trebuie să vină cu un pachet de legi pentru a rezolva problema supraaglomerării din închisori şi a evita  o eventuală penalizare de 80 de milioane de euro anual din partea CEDO.

Iordache a mai spus că anul acesta va începe construcţia a două penitenciare, la Caracal şi în comuna prahoveană Berceni, dar finalizarea lor va dura cinci ani.

Între timp, a avut loc o nouă mobilizare pe Facebook împotriva ordonanţelor privind graţierea şi modificarea Codului Penal, în această seară fiind organizate mai multe proteste în Bucureşti, dar şi în alte oraşe din ţară şi străinătate. Organizatorii spun că unele televiziuni au manipulat "fără ruşine" şi că "CNA-ul nu îşi face treaba".

"Este momentul să îi vizităm. Apoi mergem la Ministerul Justiţiei, iar final, la Guvern. Nu vrem demisia Guvernului, vrem să îşi respecte promisiunile pentru care a fost ales", se anunşă pe pagina de eveniment a protestului "NU Legii Gratierii Si Amnistiei".

Protestatarii se vor aduna şi vor pleca la ora 18.00 în marş din Piata Universităţii din Capitală. Sunt anunţate proteste şi în Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Buzău, Cluj, Constanta, Craiova, Deva, Galaţi, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Satu Mare, Târgu Jiu, dar şi la Paris, Londra, Bruxelles, Bordeaux, Copenhaga, Hamburg şi Zurich.

UPDATE

 

Protestatarii au început să se adune în Bucureşti, în zona Fântânii, la Universitate. Urmăriţi live protestul.

UPDATE 17:50

Cel puțin 5.000 de oameni s-au strâns la această oră în Piața Universității din Bucureşti, potrivit Digi24. În Cluj sunt circa 6.000 de protestatari, în Timișoara sunt peste 2.000. Peste 1.000 sunt în Iași și Sibiu. De asemenea, sute de oameni protestează în Craiova, Arad, Pitești sau Galați.

 

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră