Iată întrebările fostului premier pentru guvern şi liberali:
1. De ce PNL și tehnocrații "mor de grija" celor din Diaspora doar când se apropie alegerile? De ce nu au făcut nimic până acum?
2. De ce nu se face nimic să facilităm votul și celor din țară (la locale peste jumătate nu au votat)? De ce online doar pentru Diaspora și nu pentru mine care vreau să mă înscriu la vot de acasă? De ce PNL și tehnocrații nu dau doi bani pe voturile celor din țară?
3. Cum se poate da Ordonanță de Urgență în vacanța parlamentară - deși Constituția interzice în mod clar așa ceva?
4. Cum se poate da Ordonanță de modificare a Legii Electorale când Constituția precizează că în domeniul electoral se poate legifera doar prin lege a Parlamentului?
5. Cum se poate modifica Legea Electorală cu mai puțin de 1 an înainte de alegeri - deși există două decizii ale Curții Constituționale din 2012 care interzic așa ceva (pe baza recomandării Comisiei de la Veneția)?
6. Dacă tot nu se rezolvă cu votul din Diaspora nici prin online, urmează ca DNA să ceară urmărirea penală a Ministrului de Externe Lazăr Comănescu (cum au făcut la Corlățean)?
Conform premierului Cioloş, obiectivul proiectului de OUG este acela de a veni cu anumite clarificări și de a elimina posibilitatea unor interpretări care să îngrădească dreptul la vot al românilor din străinătate.
"După cum știți, legea actuală, modificată în 2015, prevede două facilități noi pentru desfășurarea scrutinului în străinătate. Pe de o parte, votul prin corespondență, pentru care ne pregătim, și, pe de altă parte, posibilitatea ca cel puțin 100 de alegători români din străinătate să solicite crearea unei secții de vot în localitatea în care-și au domiciliul sau reședința. Dar ambele facilități sunt condiționate de înscrierea în Registrul Electoral", a explicat miercuri premierul Cioloș.
Şeful Executivului a arătat că, în prezent, doar aproximativ 3.500 de români din străinătate s-au înscris în Registrul Electoral, iar legea nu prevede ce se întâmplă în acest caz.
"Legea are câteva deficiențe din punctul nostru de vedere, pentru că nu ia în calcul ce se întâmplă dacă numărul de cetățeni înscriși în Registrul Electoral este foarte mic, deci în ce fel punem în aplicare aceste facilități, pentru că ăsta am înțeles că era obiectivul acestei legi, de a crea facilități noi pentru votul românilor din străinătate. Așa cum sunt formulate lucrurile în momentul de față, cu acest număr foarte mic înscris în Registrul Electoral, riscăm să avem chiar restricții mai mari decât în anii trecuți pentru votul din străinătate", a mai spus Cioloș.