Ouă contaminate cu amitraz, un alt insecticid interzis, în unele ferme de păsări din Franța!

25 Aug 2017 | scris de Magda Marincovici
Ouă contaminate cu amitraz, un alt insecticid interzis, în unele ferme de păsări din Franța!

După scandalul ouălor contaminate cu fipronil, iată un nou insecticid, amitraz, ar fi fost folosit în câteva ferme de găini ouătoare din Franța, fără respectarea modului de întrebuințare, a anunțat Ministrul Agriculturii francez, vineri, transmite franceinfo.

Guvernul a cerut Agenției pentru securitate sanitară (Anses) să evalueze eventualul risc pe care l-ar prezenta reziduurile de amitraz în ouă. 
Amitraz este o substanță de sinteză, cu rol de insecticid. Este un produs fitosanitar folosit contra paraziților. Apicultorii, de exemplu, îl pot folosi pentru stupuri. 

Cum a fost descoperit?
Guvernul olandez a informat, miercuri, că un al doilea insecticid ”moderat toxic” a fost folosit la Chickfriend, prestatorul de servicii incriminat și în scandalul fipronil. Dar Ministerul francez al Agriculturii a afirmat, miercuri, că  nu a fost alertat de Comisia de la Bruxelles privitor la posibila prezență a amitraz în ouăle provenite din Olanda și Belgia.

Urmele noului insecticid au fost descoperite în timpul controalelor extinse efectuate pentru fipronil. Unele dintre aceste practici fac, în prezent, obiectul investigațiilor complementare, precizează Ministerul Agriculturii din Franța, în special folosirea produselor pe bază de amitraz, constatat în câteva ferme.

Acest produs nu deține autorizație de punere pe piață pentru păsări. Totuși, câteva ferme l-au folosit contra unui parazit care se hrănește cu sângele păsărilor. Comparativ cu fipronil, interzis în cazul animalelor de consum, amitraz este autorizat ca medicament veterinar pentru tratamentul antiparazitar  administrat rumegătoarelor, porcilor și albinelor.

Datele toxicologice din dosarele de autorizare a punerii pe piață indică o toxicitate scăzută a substanței asupra animalelor de laborator, estimează Anses, în februarie. Totuși, acest produs este interzis din 2008 în Uniunea Europeană pentru tratamentul plantelor, subliniază France Inter.

Folosirea acestei substanțe în biocide este interzisă. Totuși este folosită în compoziția unor produse antiparazitare, destinate câinilor în lupta contra căpușelor. Dar, în septembrie 2016, autorizația de vânzare a două dintre aceste produse a fost suspendată.  

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră