Olanda a anunțat că testează carnea puilor proveniți din fermele afectate de criza ouălor contaminate, pentru a determina eventuala prezența a fipronil, substanță toxică aflată la originea unui amplu scandal, care se extinde în toată Europa, transmite AFP.
După ce, în ultima săptămână, în numeroase țări europene, zeci de milioane de ouă au fost retrase de la vânzare și după exinderea crizei în Franța și Marea Britanie, anunțată luni, atenția este îndreptată asupra cărnii de pui din Olanda, de unde a pornit scandalul fipronil.
În prezent, testăm carnea de pui din crescătoriile cu ouă infectate pentru a determina dacă și carnea a fost contaminată, a declarat pentru AFP Tjitte Mastenbroek , purtătorul de cuvânt al autorității olandeze responsabile de securitatea alimentară și sanitară, NVWA.
Germania, Franța
Puternic afectată de acest scandal, Germania a cerut, vineri, autorităților belgiene și olandeze să facă rapid lumină în scandalul insecticidului din ouă.
Când se observă o energie criminală cvasi organizată în rețea, este inacceptabil, a comentat marți cu fermitate ministrul Agriculturii, Cristian Schmidt, în presa germană, criticând lentoarea autorităților din Belgia și Olanda în privința comunicării.
Ancheta penală coordonată de NVWA sub autoritatea parchetului olandez, în colaborare cu justiția belgiană legat de rolul întreprinderilor și furnizorilor în pătrunderea acestui insecticid în crescătoriile din Olanda este în curs, a precizat Tjitte Mastenbroek.
În Franța, 13 loturi de ouă contaminate provenite din Olanda au fost livrate în luna iulie întreprinderilor de procesare alimentară, situate în vestul țării, a precizat ministrul francez al Agriculturii.
Teste
Descoperirea ouălor contaminate este prioritatea numărul unu. În prezent, avem timpul și locul pentru a ne ocupa de carne, a adăugat purtătorul de cuvânt al NVWA, subliniind că este vorba de o măsură de precauție.
Probabilitatea ca substanța nefastă pentru consumul uman să fie detectată în carnea de pui este mică, potrivit LTO, organizație agricolă olandeză.
Dacă testele sunt negative, crescătoriile, cărora le-a fost blocată distribuirea, vor avea dreptul să-și reia activitate, a precizat Tjitte Mastenbroek. Dacă este detectat fipronil în carne, ferma va fi în totalitate blocată, a adăugat acesta, în timp ce crescătorii olandezi ar putea, în zilele următoare, să sacrifice milioane de pui contaminați.
Amploarea crizei a ieșit la lumină săptămâna trecută în Olanda, unde 180 de crescătorii au fost închise, când s-a decis retragerea de la vânzare deoarece nivelul de fipronil, insecticid pentru pui, – a depășit în unele cazuri pragurile impuse de reglementările europene.
Austria, Polonia, Portugalia, Bulgaria, România
Și alte țări europene, printre care Austria, Polonia, Portugalia, Bulgaria și România au anunțat că fac analize, deși niciun ou nu a fost importat direct din țările vizate, potrivit autorităților de securitate alimentară, mai transmite AFP.
În Elveția, marii distribuitori au retras de la vânzare ouăle importate din țările de unde a pornit scandalul, în scop preventiv.
Moderat toxic, dar interzis
Fipronilul este o substanță din compoziția unor produse veterinare, folosite împotriva puricilor, păduchilor și căpușelor. Substanța poate afecta ficatul, glanda tiroidă și rinichii dacă este consumată în cantități mari. Organizația Mondială a Sănătății apreciază substanța ca fiind ''moderat toxică'' pentru om. Totuși, este strict interzisă folosirea în cazul animalelor destinate consumului uman.