Oficialii europeni au cerut din nou Guvernului României respectarea statului de drept

15 Ian 2019 | scris de A.V.
Oficialii europeni au cerut din nou Guvernului României respectarea statului de drept

Premierul României a fost invitat în fața Parlamentului de la Strasbourg, potrivit cutumei, să prezinte priorităţile pentru cele 6 luni de preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene.

Viorica Dăncilă s-a plâns din nou că țării noastre i se impun condiții diferite de alte state.

Premierul român le-a cerut liderilor europeni să elimine orice formă de tratament diferenţiat a unor ţări membre, pentru că acest lucru îi poate îndepărta pe cetăţeni de Europa.

Viorica Dăncilă a făcut astfel aluzie la ultimul raport MCV, critic la adresa României, la Rezoluţia Parlamentului European care condamnă reprimarea protestului din 10 august și la modificările aduse legilor justiţiei.

Oficialii europeni i-au atras atenţia că statul de drept trebuie respectat, la fel și recomandările Comisiei de la Veneţia, iar amnistia şi graţierea NU trebuie adoptate.

Dăncilă a fost întrebată la conferinţa de presă comună cu preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, susţinută la Strasbourg, care ar fi aliaţii României în cazul în care ar fi activat articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene împotriva Guvernului român, având în vedere că Polonia şi Ungaria, împotriva cărora a fost începută procedura, se susţin reciproc.

"Legat de activarea articolului 7 şi de aliaţi, eu consider că România nu trebuie să se gândească la aliaţi, pentru că activarea articolului 7 pentru România nu poate deveni realitate, pentru că în România nu este încălcat statul de drept. Deci, nu putem vorbi despre activarea articolului 7 în această situaţie. Nu aş vrea să punem România alături de Ungaria, de Polonia şi nu aş vrea să vorbim despre acest lucru, pentru că în România este respectat statul de drept şi nu cred că este utilă o discuţie care să reliefeze acest aspect", a răspuns Viorica Dăncilă.

Chiar liderul grupului socialiștilor europeni a admis că nu poate fi acceptată ingerinţa serviciilor secrete în actul de justiţie, dar a cerut ca persoanele vinovate să nu beneficieze de clemenţă: "Statul de drept nu poate fi manipulat după bunul plac, nu putem recurge la o situație de amnistie generală, unde punem laolaltă dreptatea și nedreptatea, pentru că nu există un temei", a spus  Udo Bullman, liderul S&D.

Într-un ton și mai dur, liderul ALDE european a spus că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, i-a promis că se va ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, el a punctat că nu am fi departe de activarea Articolului 7: "Citesc în presă că aveți un plan să aprobați o lege ca să se acorde amnistie pentru corupție. Familia liberală nu va merge în alegeri cu asemenea parteneri", a declarat Guy Verhofstadt.

Reprezentantul Comisiei Europeane a făcut apel la consens în România.

La final, premierul i-a criticat pe cei care au vorbit azi despre problemele interne ale României şi le-a cerut să nu încerce să îi influenţeze pe români.

Dezbaterea din Parlamentul European, deşi aprinsă, s-a desfăşurat în absenţa majorităţii europarlamentarilor.

Dezbaterile s-au încheiat târziu, cu declarații de presă făcute de președintele Parlamentului European și de premierul României.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră