Suspectul în atacul de la Strasbourg a fost împușcat. Unde se ascundea

13 Dec 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Suspectul în atacul de la Strasbourg a fost împușcat. Unde se ascundea Galerie foto (3)

Site-ul franceinfo.fr anunță că Cherif Chekatt a fost lichidat de poliție joi seara. El era principalul suspect în atacul armat de marți seara, din apropierea Târgului de Crăciun din Strasbourg.

Cherif Chekatt s-a refugiat într-un depozit situat în Plaine des bouchers, la circa 4 kilometri de locul atentatului, potrivit franceinfo.fr.

Ministrul francez de Interne Christophe Castaner a anunțat că vineri se redeschide Târgul de Crăciun, închis după atacul de marți seara.

Au fost luate măsuri suplimentare de securitate în perimetrul târgului.

Chekatt a fost căutat cu disperare de circa 800 de persoane angrenate într-o operațiune amplă, care a presupus inclusiv reținerea a cinci persoane din cercurile suspectului și audierea rudelor sale. El a fost căutat timp de 48 de ore de la comiterea atacului.

Având la el un pistol și un cuțit, el a atacat mai multe persoane marți seara, în jurul orei 20:00. Trei au murit și alte 13 au fost rănite, dintre care cinci se află în stare gravă. 

A existat și o confruntare cu forțele de ordine, în urma căreia a fost rănit la braț, dar suspectul a reușit să fugă de la locul faptei, luând un taxi.

UPDATE

Operațiunea de anihilare a suspectului a avut loc în cartierul Meinau, în apropiere de Neudorf, unde forţele de ordine i-au pierdut urma lui Chérif Chekatt în noaptea sângerosului atac, precizează cotidianul Le Figaro.

Ministrul francez de Interne, Christophe Castane, a explicat circumstanţele în care a fost ucis autorul atacului din Piaţa de Crăciun, declarând la final că este "mândru".

Chérif Chekatt a fost împuşcat mortal de o patrulă a poliţiei, în jurul orei locale 21.00, pe strada Lazaret.

Potrivit lui Castaner, Chérif Chekatt a tras asupra a trei poliţişti, care au ripostat.

"În jurul orei 21.00, un echipaj format din trei membri ai poliţiei naţionale a reperat un individ pe o stradă publică. L-au interpelat, iar în acel moment individul s-a întors şi a început să tragă. Poliţiştii l-au neutralizat imediat pe atacator", a declarat ministrul francez de Interne, adăugând "Sunt mândru".

La rândul său, primarul oraşului Strasbourg, Roland Ries, a felicitat forţele de ordine.

"Vreau să felicit forţele de ordine care au făcut posibil acest rezultat necesar", a reacţionat Roland Ries, precizând că decizia de a se redeschide Piaţa de Crăciun s-a luat înainte de localizarea teroristului.

Potrivit unor martori, forţele de ordine au fost întâmpinate cu aplauze de persoane care se aflau în apropierea zonei unde a fost neutralizat Chérif Chekatt. Mai multe persoane au strigat "Bravo" după ce tânărul de 29 de ani a fost împuşcat mortal, scrie Le Figaro.

UPDATE

Site-ul francez huffingtonpost.fr scrie că, într-un comunicat difuzat la câteva minute după anihilarea suspectului Cherif Chekatt, gruparea islamistă ISIS a revendicat atentatul de la Strasbourg.

Până acum, canalele de comunicare ale ISIS s-au mulțumit cu a saluta actul comis de Cherif Chekatt marți seara. De această dată, agenția de propagandă a ISIS revendică atacul, calificându-l pe Chekatt drept un ”soldat al Statului Islamic”.

Potrivit comunicatului, citat de grupul de supraveghere a rețelelor extremiste SITE, Chekatt făcea parte dintre soldații Statului Islamic și a realizat această operațiune ca răspuns la un apel adresat cetățenilor din țările coaliției internaționale care luptă contra ISIS în Siria și în Irak.

Alte stiri din Externe

Ultima oră